I månens skær


I månens skær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

fair play, dekreterer den nye skatteminister, Kristian Jensen. Han har sammen med erhvervsorganisationer og arbejdsmarkedets parter sat en kampagne i gang for at få bremset det sorte og illegale arbejde, som nu skønnes at andrage mindst 50 milliarder kroner.

Måtte han få held med sine anstrengelser. Ikke for at komme vennetjenester og nabohjælp til livs - det ville være for småligt - men fordi det er krænkende for ærlige lønmodtagere at erfare, at nogle mennesker arbejder i månens skær og samtidig hæver dagpenge. Og for virksomhedsejere at se en kollega unddrage sig momsforpligtelsen, mens de selv troligt må udfylde momsskemaerne.

Når man skal føle sig dum, fordi man ikke gør som de andre - snyder, hvor det kan gøres nogenlunde risikofrit - er solidariteten gået fløjten. Når naboen frejdigt fortæller om alt det, han har fået lavet sort, og når erhvervsmanden laver smarte fradrag for arbejde udført i privaten, er vi for langt ude. Naboen og erhvervsmanden stjæler jo i virkeligheden fra os andre - og forventer måske endda, at vi skal se imponerede ud! De fuskere, der arbejder illegalt i pizzeriaer og restauranter og samtidig hæver dagpenge, har dog i det mindste så megen skam i livet, at de sjældent praler med det.

SORT ARBEJDE er ikke tilladt, og da hæleren og stjæleren principielt er lige skyldige, bør de begge straffes. Men inden vi går videre i bunken af de dyre ord, må vi også lige se på, hvorfor det sorte arbejde er blevet så stort et problem. Det er det af flere årsager.

Eksempelvis var det næppe nogen ubetinget god idé at beskære den populære hjemmeservice-ordning så hårdt, at mange af virksomhederne har måttet lukke igen. Heller ikke af hensyn til de ansatte, hvoraf ikke alle gik ud af skolen med topkarakterer, og som derfor måske ikke uden videre kan omskoles og efteruddannes til nye job i dagens vidensamfund.

IDEEN med hjemmeservice viste, at danskerne gerne vil betale, hvis ellers prisen er rimelig - akkurat som danskerne generelt ikke har problemer med at overholde hastighedsgrænserne på motorvejen, hvis disse grænser ellers er fornuftige. Hvad de jo er blevet.

Når måneskinsarbejdets pris er opgjort til 50 milliarder, er det også en sandhed med modifikationer - for en meget stor del af dette arbejde ville aldrig være lavet, hvis det skulle være hvidt og ikke sort.

I DAGENS Danmark tænker man sig om to gange, før man tilkalder en håndværker til fuld pris. Så derfor er det selvfølgelig fint nok, at skatteministeren appellerer til borgernes moral - men bedre ville det være, om han kraftigt overvejede for eksempel at droppe momsen på tjenesteydelser eller på anden måde lettede skatten på arbejde.

Før det sker, vil den almindelige dansker fortsat trække på skulder og smilebånd ad det sorte arbejde - og før kan kampen ikke vindes.

I månens skær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce