I den forkerte retning


I den forkerte retning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et nyt uhyggeligt fænomen optræder stadig hyppigere, ikke kun på de danske motorveje, men også i statistikker over færdselsulykker: Spøgelsesbilister - altså bilister, der kører i den forkerte retning på motorvejen.

Om antallet af spøgelsesbilister faktuelt er steget ud over den "naturlige" stigning, der ligger i, at flere bilister på vejene genererer flere usikre trafikanter, ved man ikke. At mobiltelefonen efterhånden er blevet en del af folks påklædning betyder formentlig, at andre trafikanter oftere og hurtigere end tidligere slår alarm til politiet.

Men uanset det ene eller det andet, så er disse bilister på afveje til så stor fare for andre trafikanter, at vejmyndigheder og andre relevante fagfolk må give bekæmpelsen af problemet høj prioritet.

Ikke mindst i en tid, hvor trafikken på motorvejene bliver stadig tættere, kan spøgelsesbilister udløse store tragedier - som på motorvejen ved Fredericia i foråret 2007, hvor en spøgelsesbilist dræbte fire unge vestfynboer og et ufødt barn.

Det må hilses med tilfredshed, at Vejdirektoratet er på vej med trafikale tiltag, der skal bremse spøgelsesbilister i tide. Der er bl.a. tale om ekstra lys og afmærkninger ved nedkørsler til motorvejen, ligesom det skal være sværere for en forvirret bilist at vælge den forkerte nedkørsel. Her er metoderne tydelige stopskilte og advarende blinkende lamper.

Vejdirektoratet overvejer desuden fysiske forhindringer, som for eksempel pigge, kantsten og bomme.

Alt sammen værd at prøve af, og man kan kun opfordre Vejdirektoratets planlæggere og vejfolk til at rubbe neglene.

Men også praktiserende læger bør påtage sig et ansvar.

En betydelig del af spøgelsesbilisterne er ældre mennesker, som måske har fået fornyet deres kørekort én gang for meget. Selv om det kan være en overvindelse for lægen at afslutte en mangeårig fast patients bilkørsel, så må - hvis lægen er i tvivl - hensynet til trafiksikkerheden veje tungere end hensynet til patienten.

Også den almindelige fornuftige bilist kan være med til at forebygge, at spøgelsesbilister spreder død og ulykke.

Ikke kun aldersvækkede bilister kører forkert ind på motorvejen. Et betragteligt antal spøgelsesbilister hører også hjemme i kategorien spiritusbilister. Dem skal omverdenen i misforstået konfliktskyhed ikke holde hånden over, men anmelde eller bremse på anden måde.

Endelig kan og bør en bilist være opmærksom på sin egen tilstand og lade bilen stå, hvis han eller hun er overtræt eller ude af balance.

Trafikulykker er altid tragiske. Nogle - men færre end man tror - sker efter et sammenfald af uheldige omstændigheder, som ingen kan gøre for.

Andre kan undgås, dels ved sikkerhedsforanstaltninger, dels ved omtanke og ansvarlig adfærd af det enkelte menneske.

Til de sidste hører ulykker, som skyldes spøgelsesbilister.

Resume:

Trafikulykker

Spøgelsesbilister skal bremses. Og her kan både vejmyndigheder, læger og almindelige mennesker bidrage.

I den forkerte retning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce