"Hvem tror hun egentlig, hun er?"
Af: Chefredaktør Troels Mylenberg

I denne uge udkommer en ny bog, skrevet af en yngre kvinde, som gerne vil beskrive det politiske miljø i Danmark indefra. Kvinden, Susan Simonsen, skriver en insiderberetning på baggrund af sine oplevelser som praktikant hos Venstre på Christiansborg og senere i Social- og Indenrigsministeriet.

Allerede inden bogen udkommer, har den skabt debat. Det er i hvert fald lykkedes Susan Simonsen at blive interviewet i flere store medier, for det er hård kritik af det politiske miljø og det politiske lokalsamfund på Slotsholmen i København, hun kommer med.

Pia Kjærsgaard er som sædvanlig resistent over for kritik og svarer på den med personlig affejning og al den arrogance, som formandsstolen i Folketinget kan drive frem.

Hør bare her fra et interview i Politiken i torsdags, hvor Susan Simonsen fortæller om den kultur, hun oplevede i Venstre: "Det handlede hele tiden om at gøre grin med de andre. At gøre grin med Villy Søvndals dårlige engelsk. Hvis Manu Sareen klarede sig godt, var han bare glat som en ål. Og Pernille Skipper var bare megalækker. Samtalerne var ikke faglige. De var nedladende."

Susan Simonsen fortæller også om situationer, hun fandt grænseoverskridende med blikke og kommentarer fra mandlige politikere og chefer, ligesom hun oplevede en "syg" kultur med hårdt arbejdsmiljø og masser af frygt.

Målet med bogen er da også ifølge forfatteren selv at få sat fokus på denne kultur og på at søge den ændret, så politik handler om netop politik mere end om at komme i medierne og få opmærksomhed, som hun siger. Et prisværdigt ønske og en vigtig debat at tage.

Susan Simonsen beretter om sine oplevelser, og de er naturligvis svære at efterprøve, endsige konstatere om de er udtryk for et generelt problem i dansk politik. Afvisningerne er kommet prompte. I første omgang fra de anklagede i bogen, der omtrent slet ikke husker forfatteren.

Dernæst Ekstra Bladets opinionsredaktør Mads Kastrup, der valgte at slå til med latterliggørelsens tunge hammer: "Der må være tale om et curlingbarn, der efter noget nær et weekendbesøg i virkeligheden, erklærer, at den bør laves om."

Eller Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, som i B.T. tro mod sin særlige fornemmelse for fornærmethed spurgte "hvem tror hun egentlig, hun er?": "At det skulle være helt forfærdeligt at arbejde på Christiansborg, at man ikke kan gå i fred uden mændene ser ned på en, det er rent ud sagt illoyalt og pinligt at stille sig op og sige bagefter, man er stoppet med at arbejde et sted."

Pia Kjærsgaard er som sædvanlig resistent over for kritik og svarer på den med personlig affejning og al den arrogance, som formandsstolen i Folketinget kan drive frem. Hverken hun eller Kastrup afviser, at Simonsen har ret, de bekræfter snarere hendes pointer. Om at den politiske kultur nok kunne trænge til et eftersyn og fokus på, om kynismen, personlige angreb, medie(selv)optagethed og angreb som bedste forsvar har lidt for gode kår i en tid, hvor politikere ellers har meget travlt med at tale om, hvor meget de lytter. Dog altså ikke til kritik, må man forstå.