Hold øje med forsvaret


Hold øje med forsvaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Verden og livet var betydeligt lettere, dengang Henry Ford sendte sin første T-model ud fra samlebåndet. Den var rimelig billlig, og den var driftssikker. Skulle det ske, at uheldet var ude, klarede man problemet med et stykke ståltråd og en knibtang. Det er noget anderledes i dag. Nok er verden ikke helt af lave, men den er blevet mere besværlig - og dyrere. Skulle én af de mange med røde ører i dagens forsvarsledelse mindes de gode, gamle dage, skal ingen fortænke ham i det.

Dagens problem er forsvarets indkøb af 14 EH 101-helikoptere, der i 2001 skulle afløse forsvarets gamle Sikorsky-helikoptere. Prisen var den nette sum af tre milliarder, men så mente man også, at man havde fået noget nær det optimale. I hvert fald mente forsvaret, at det netop var den maskine, man havde ønsket sig.

Det var en stor maskine med kapacitet til at løse både redningsopgaver og vanskelige troppetransporter i Afghanistan. Og hvad der i øvrigt glædede de danske købere var, at maskinen var så stor, at den kunne rumme en operationsstue.

Men efter leveringen af helikopterne gik glansen hurtigt af Skt. Gertrud. Ifølge papirerne skulle de kunne holde sig flyvende 80 procent af tiden. Men virkeligheden var, at tallet snarere var 30 procent. Resten af tiden var de indlogeret på flyvevåbnets værksted.

Det er forsvaret selvsagt ikke tilfreds med, og tilbage er nu spørgsmålet om, hvordan man slipper bedst ud af kattepinen. Flere muligheder har været på dagsordenen:

Man kan sælge maskinerne tilbage til fabrikanten, men man må i så fald imødese et kæmpemæssigt tab af gode danske skattekroner. Hvad man nok vil være betænkelig ved - ihukommende salget af det førerløse spionfly "Tårnfalken", selv om det "kun" kostede tre milioner.

Man kunne også slække på de internationale ambitioner, hvad angår troppetransporter i Afghanistan, selv om det betyder, at vi må bede om assistance hos vore alierede. I så fald er spørgsmålet, om man ikke i det hele taget bør sænke de internationale ambitioner - og ikke glemme, at Danmark trods alt er et lille land, der ikke kan spille lige op med vore store samarbejdspartnere.

Hvad forsvaret end gør, er det en kendsgerning, at det nu har kvajet sig indtil flere gange. Efter brølerne med Tårnfalken og helikopterne - plus mange andre - kan man ikke være tryg før de kommende forhandlinger om nye jagere til afløsning for de nuværende F 16. Ikke helt uden grund ønsker Socialdemokraterne og SF, at Rigsrevisionen i fremtiden skal med, når forsvaret foretager større indkøb. Om det lige skal være den instans kan diskuteres - men sikkert er det, at cheferne i forsvaret i ganske mange år har levet i deres egen verden med en forholdsvis beskeden respekt for skatteydernes penge.

Det er på tide, at nogen begynder at holde øje med dem.

Hold øje med forsvaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce