Hold mund


Hold mund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FORSVARSCHEFEN er ikke så moderne en mand, som vi troede.

Hvis man har svært ved at acceptere udspillet fra den regering, som man tjener, har man et problem, mener forsvarschefen, der har forbudt sine nærmeste underchefer at udtale sig kritisk om det forslag til et nyt forsvarsforlig, som VK - med forsvarschefen selv som rådgiver - er undervejs med. Kan de ikke tiltræde udspillet, må de holde mund.

HER GIK vi ellers og troede, at det moderne danske forsvar skulle hvile på demokratiets grundvold. At den tid var forbi, da militære chefer med en for systemet og for politikerne ubekvem mening fik mundkurv på. Eller blev deporteret - som dengang i Odense, da den daværende chef for Fynske Livregiment offentligt tvivlede på det fornuftige i dets nedlæggelse og derfor blev forflyttet til København. Og da et par officerer - Odenses nuværende citychef og den tidligere kasernelæge - blandede sig så meget i debatten om Sergentskolen og Musikkorps Fyn, at de blev beordret til tjeneste på Balkan, mens sagerne blev afgjort.MEN FORSVARET - eller i hvert fald dets chef - befinder sig altså stadig i det forrige århundrede. Det er i orden at måtte holde sine private tanker og holdninger for sig selv, hvis man er forpligtet i Forsvarets Efterretningstjeneste, men når det drejer sig om en lovgivning, som skal vedtages i Folketinget efter en åben debat, er forsvarschefens ordre - som sikkert er sanktioneret af forsvarsministeren - en hån mod folkestyret.

Rent juridisk holder mundkurven heller ikke vand. Forsvarschefen kan naturligvis beordre sine undergivne til ikke at udtale sig på forsvarets vegne - men da grundlovens bestemmelser om ytringsfrihed også gælder for forsvarets ansatte, kan de som privatpersoner frit tilkendegive deres mening om det oplæg til forsvarsforlig, som stadig er en hemmelighed.

DET ER det nok, fordi der har været adskillige velvoksne knaster undervejs. Udspillet, der blev bebudet allerede i fjor, er gang på gang blevet udsat - hvilket kan være forståeligt nok, idet det kommende forlig formentlig vil vende helt op og ned på forsvaret, som vi hidtil har kendt det. Den opgave er ikke nem - og derfor kan vi ikke forarges over, at forarbejdet tager mere tid end planlagt.

Men netop fordi opgaven er svær, kan vi til gengæld forarges over, at man ikke ønsker at inddrage den ekspertise, som forsvarets ansatte repræsenterer. Man vender vel heller ikke op og ned på sygehusvæsenet uden først at høre lægerne.

INGEN TVIVL om, at både sygehusstrukturen og den nye forsvarsstruktur suverænt er en politisk beslutning. Men den politiker - eller den chef - der ikke sørger for et kvalificeret beslutningsgrundlag, krænker ikke alene ytringsfriheden. Han skader også sagen.

Når vi ikke må få debatten, skyldes det måske, at forsvarsministeren, der om nogen har forsvaret værnepligten og Hjemmeværnet, har skiftet hest til fordel for en kurs, der vil kappe forsvarets folkelige forankring?

Hold mund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce