Hold da helt ferie


Hold da helt ferie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LEDER

SIDEN midten af januar har stole stå et tomme hver eneste uge i alle fynske skoleklasser. Sådan er det hvert år, og først efter påske vil dette fravær falde -f or så at stige igen i slutningen af maj.
Nej, det er ikke en ondartet virus eller pjækbacille, der er årsag til det vedvarende mandefald på skolebænkene. Fraværet sker med skoleledelsens nødvendige velsignelse - og årsagen hedder ferie.

Jamen, har skolerne ikke lige netop holdt vinterferie? Og var begrundelsen for indførelsen af vinterferie i skolerne for nogle år siden ikke netop at dæmme op for et stigende og vilkårligt fravær i skisæsonen?

Oven i købet blev ferieugen lagt forskelligt, så der i nogle amter er vinterferie i uge 7 - og andre i uge 8, som det er tilfældet på Fyn.

Men selv med denne forskydning er det ikke lykkedes at begrænse "ferie-anarkiet" blandt forældre med skolebørn. Nærmest tværtimod. Med skolerne s vinterferie er der skabt en ny højsæson, hvor rejsearrangørerne tager den højeste pris. Og dermed vil de prisbevidste familier naturligvis forsøge at undgå netop de uger .Vælger børnefamilier alligevel at overholde skolens ferieplan, så opstår der problemer med, at kusine Lise fraKøbenhavn og fætter Peter fra Odense har ferie i hver sin uge.MENTAGER lille Peter skade af at gå en uge i østrigsk skiskole i stedet for den danske kommuneskole ? Det mener i hvert fald forældrene ikke, at han gør. Og de har jo også et job at tage hensyn til, hvor ferieplanlægningen ikke altid kan gå op med skolernes vinterferie.

At Peters lærer og skolen måske har en anden opfattelse - især hvis flere uger på denne måde "går tabt"- tillægger forældrene ikke den store betydning. Lige bortset fra, hvis lille Peter ikke når de ønskede resultater i årets løb. Så skal forældrene nok være der med deres kritik af især folkeskolen, hvor børnene ikke lær er noget.

Selv om feriefraværet for den velbegavede elev kan indhentes, så betyder det meget for skolens planlægning af undervisning ogaktivteter. Og for den optimale udnyttelse af ressourcer i en tid med begyndende lærermangel.EN NORDSJÆLLANDSKkommune har taget konsekvenserne af de halvtomme klasser i årets tre første måneder. Man har simpelthen droppet den faste vinterferie og forlanger i stedet, at forældre indsender en ferieplan - nøjagtig som en virksomhed flere måneder i forvejen indkalder ferieønsker blandt sine medarbejdere. Det sker i erkendelse af, at man ikke kan styre feriefraværet, der vokser i takt med længere ferie på arbejdsmarkedet.

Men på den måde kan kommunens skoler i deres planlægning tage hensyn til fraværet i vintermånederne og ved samlæsning af klasser i de perioder, hvor fraværet er størst også give lærerne mulighed for fleksibel ferie.

Samtidig melder spørgsmålet sig, om den obligatoriske skolesommerferie på seks uger ikke burde reduceres. I erkendelse af, at det gamle industrisamfunds stive feriesystem ikke passer til nutidens servicesamfund med krav om fleksibilitet- ikke mindst når det gælder ferie.

Hold da helt ferie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce