Hjallerup Marked


Hjallerup Marked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efterhånden kommer man lidt i tvivl. Hvem er egentlig OUH’s værste fjende? Er det Sundhedsstyrelsen, som pønser på at fjerne så mange specialer fra universitetshospitalet i Odense, at det reelt er i fare for at miste sin status? Eller er det OUH’s egen ejer - Region Syddanmark, der hvert år sender 60 millioner kroner til et privathospital i Varde, mens hjertespecialisterne i Odense har for lidt at lave? Dermed har regionen jo selv leveret en del af det skyts, som Sundhedsstyrelsen har brug for, hvis den overordnede mening er at udhule OUH så meget, at der vil være fornuft i at samle ekspertisen andre steder. Først nyrerne og så - måske en gang i fremtiden - også hjerterne.

Regionens aftale med Hjertecenter Varde ligner - som den blev beskrevet i avisen i går - den slags handler, der indgås på Hjallerup Marked og andre listige steder, hvor prangerpungene bugner, og hvor et ord er et ord og et håndslag et håndslag.

Den første og eneste skriftlige aftale blev lavet i 1997, mens Laurits Tørnæs var amtsborgmester i det daværende Ribe Amt, og den gjaldt for to år. Siden har først Ribe Amt og siden Region Syddanmark forlænget den løbende - uden at der eksisterer papirer derpå - og uden at sende ordren i udbud. En forsømmelse, der ifølge en professor i udbudsret er en grov lovovertrædelse, som der først nu rådes bod på. Og Laurits Tørnæs, der nu ikke længere er amtsborgmester, men som altså var den politiker, der tilbage i 1997 underskrev det eneste dokument, som findes i sagen, er i dag bestyrelsesformand for netop Hjertecenter Varde. Det kan selvfølgelig være et tilfælde. Det kan jo være, at manden er højt kvalificeret. Om dét må man tænke, hvad man vil.

Patienterne fra Region Syddanmark er en ren guldgrube for den vestjyske privatklinik. De udgør over halvdelen af det samlede antal, og gennem 12 år har klinikken haft så stor succes, at ejerkredsen nu vil bygge et helt nyt sygehus til 125 millioner kroner med plads til dobbelt så mange patienter. Derfor vil Hjertecenter Varde komme alvorligt på den, hvis udbudsrunden ender til centrets ugunst. I avisen i går sagde dets direktør, at i så fald måtte man enten finde nye markeder eller lukke.

Men det er jo ikke Region Syddanmarks problem - skønt man kan sige, at regionen med sine gentagne forlængelser af aftalen fra 1997 dermed også har stillet privatklinikken i udsigt, at de lukrative tider vil fortsætte, og at man bare kan bygge løs.

Principielt er der ingen grund til at betvivle, at Hjertecenter Varde - hvor nogle Odenselæger endda har et bijob - kan sit kram. Men vi har nu heller ikke hørt, at OUH ikke kan. Skulle det mod forventning være tilfældet, lader vi os gerne belære - idet det, som før påpeget, er kvaliteten og ikke gamle aftaler og lokalpatriotiske hensyn, der må være afgørende i det danske sundhedsvæsen.

Så hvis hjertelægerne på OUH er lige så dygtige som dem i Varde, har regionen en rigtig dårlig sag. Ét er at skulle overtage en gammel aftale, et andet er ukritisk at lade den fortsætte - samtidig med at der er ledig, offentlig kapacitet, som skatteyderne allerede én gang har betalt for.

Der skal vist gang i selvransagelsen på regionskontoret.

Hjallerup Marked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce