Hele dagen i skole


Hele dagen i skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen satte sig effektivt på den skolepolitiske dagsorden, da landets folkeskoler åbnede for et par uger siden. Statsministeren havde kigget dybt i Socialdemokraternes kasse med ældre forslag og her fundet idéen om en helhedsskole. En skoleform, hvor børn ikke får fri fra skole kl. 13, men sidst på eftermiddagen.

De seneste par uger er fordele og ulemper ved idéen blevet fremhævet, generelt bakket op af Dansk Industri, skolelederne og af meningsmålinger blandt forældre - og generelt kritiseret af børnekyndige forskere.

Det er dejligt, at landets statsminister interesserer sig for skoleområdet, der er grundlaget for det samfund, vi skal bygge i de kommende årtier. Det er i skolerne, at fremtidens nanoforskere, roboteksperter og eksportchefer får den første uddannelse, og derfor er folkeskolen vigtig.

Det kan dog undre, at statsministeren fokuserer på heldagsskoletanken og ikke vil se på realiteterne i de nedslidte danske folkeskoler. Folkeskolerne har brug for et løft i form af bedre lokaler, større budgetter til undervisningsmaterialer og bedre efteruddannelsesmuligheder for landets skolelærere. Dét er folkeskolernes virkelige behov i disse år. Behov, som bogstavelig talt kræver milliarder af kroner. Men altså behov, som statsministeren vælger at se bort fra.

Forsøgsprojekter med heldagsskoler har givet gode resultater på skoler i socialt belastede områder. Her er det generelle læringsniveau løftet, og det er positivt og et eksempel til efterfølgelse. Men den medicin, der giver læringsmæssig fremgang i belastede boligkvarterer, er ikke nødvendigvis den medicin, som man skal uddele til alle landets skoler. Masser af danske skoleelever klarer sig fint uden at blive opbevaret i en offentlig bygning i otte-ni timer.

Statsministeren glemmer tilsyneladende, at barneliv ikke er arbejdsliv. Barneliv er naturligvis skole og lektier, men det er også fodbold i baghaven, en planløs cykeltur rundt i kvarteret og samvær med venner og forældre. Hvis børn fremover partout skal opbevares fra 8 til 16, så mister de små danskere en betydende del af den barndom, vi andre har haft.

Heldagsskolen er en socialdemokratisk idé, og det er da tankevækkende, at netop vores nuværende liberale statsminister vil indskrænke børnenes frihed til at vælge, hvad de vil beskæftige sig med efter skoletid.

Med en heldagsskole fratager man desuden forældrene ansvaret for at følge med i børnenes uddannelsesmæssige liv. Det fællesskab om barnets uddannelse, som barn og forældre skaber, når de hjælpes ad med lektierne, vil være væk, for det skal fremover ske i skolen.

Formentlig bliver heldagsskolen slet ikke til noget, for Lars Løkke er ikke klar med de nødvendige milliardbevillinger til nye lokaler og flere lærere. Dansk Industri har påpeget behovet for flere penge til heldagsskolen, men i den nuværende økonomiske situation er det mere end tvivlsomt, at regeringen har penge til formålet.

Derfor må tankerne om heldagsskolen karakteriseres som signalpolitik. Ikke som realpolitik. Og godt nok for det.

Hele dagen i skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce