Heldige Esbjerg


Heldige Esbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET PÅSTÅS, at der altid lugter af fisk i Esbjerg - men at vestjyderne finder sig i det. Der lugter nemlig også altid af penge.

Helt forkert kan det vist ikke være - det med pengelugten - for nu er lokale projektmagere under det gode danske navn Pedersen Gruppen klar til at poste ikke færre end 700 millioner kroner i et projekt, der skal sammenbinde byen og havnen. Ganske naturligt er borgmesteren og det samlede byråd ved at dåne af begejstring. Projektet kommer nemlig ikke til at koste kommunen en krone. Tværtimod ser bystyret frem til betydelige følgeindtægter.

ESBJERG-projektet er mere end almindeligt ambitiøst. Kunstmuseum, havnebanegård, butikker, erhvervslejemål, restauranter - og et hotel med 250 værelser i planens absolutte vartegn: et 125 meter højt tårn i 33 etager, der ifølge projektmagerne vil blive Danmarks højeste bygning, hvorfra man kan skue ud over både Jylland og Fanø. Ja, hvem ved: måske enddda ud over England - og Fyn.

Netop på Fyn må man ærgre sig over, at Pedersen Gruppen har valgt Esbjerg frem for Odense - for projektet synes, med enkelte justeringer, som skræddersyet til Odense Havn, der lige i øjeblikket må siges at være en mellemting mellem en fugl og en fisk. Modsat Esbjerg, der stadig har en betydelig skibstrafik, skønt DFDS er trængt af flykonkurrencen, må Odense se på helt andre muligheder for inderhavnens fremtid. Herunder også på, om den i forhold til centrum afsides liggende havn overhovedet kan bindes sammen med byen - fodgængerbroen over banen, som vi berettede om i lørdagsavisen, gør det næppe alene - eller om man i stedet bør fremelske en helt ny bydel, hvor skibene flokkedes før.

ET PROJEKT som det vestjyske ville være manna i Odense, hvor modne læsere vil huske Odinstårnet - eller Odins Taarn, som det rettelig hed - der uheldigvis blev jævnet med jorden af tyskernes håndlangere i krigens næstsidste år.

Nogen arkitektonisk skønhed var Odinstårnet ikke, men et vartegn og en attraktion var det dog - og det kan kun beklages, at alle gode planer om at rejse det igen er løbet ud i sandet. I øvrigt ikke atypisk for Odense, hvor der snakkes mere, end der handles - og hvor politikerne har så travlt med at spare og skære ned, at de ganske glemmer at kikke efter nye indtægter. Selv en lille ting som en international basar i det gamle slagtehus på Rugårdsvej må gennem hele møllen, inden investoren - der ifølge gårsdagens reportage fra Århus har skabt et af Nordens bedste integrationsprojekter - formentlig bliver træt af at vente og følgelig står af. Hug dog til - og sig tak.

DER LUGTER af krydderier i Århus, og der lugter af fisk og penge i Esbjerg, men i Odense lugter der mest af kortsyn, kontoriusseri og hovsa-besparelser, der ikke gør byen attraktiv for tilflyttere. Eller for investorer, der hellere lægger æggene andetsteds i landet.

Hvor er det bare ærgerligt.

Heldige Esbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce