Haarders dilemma


Haarders dilemma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UDLÆNDINGELOV: Bertel Haarder må selv rage kastanjerne ud af ilden og finde en lovteknisk løsning på de utilsigtede bivirkninger

MEDICINEN virker - men de utilsigtede bivirkninger skaber ubehagelige problemer. Så store, at integrationsminister Bertel Haarder er havnet i et politisk dilemma: hvordan kan han fastholde udlændingelovens intentioner og samtidig undgå, at danskere med udenlandske ægtefæller kommer i klemme. Senest har Dansk Folkepartis leder krævet, at der laves smuthuller i loven for "kristne mennesker af europæisk herkomst". Ellers er fru Kjærsgaards løsning, at Danmark bryder med FNs konventioner om menneskerettigheder.

Men her går grænsen for regeringspartierne. Både ordførerne fra Venstre og konservative udelukker selv den mindste afvigelse fra de internationale konventioner, som Danmark altid har værnet om. Så det er nu op til Bertel Haarder at rage kastanjerne ud af ilden og finde en lovteknisk løsning på problemet.ALLEREDE ved lovens behandling i Folketinget erkendte Haarder, at nogle "utilsigtede bivirkninger" ikke kunne undgås. Blandt andre, at danskere ikke kunne få deres udenlandske ægtefæller med hertil, hvis myndighederne skønnede, at parrets samlede tilknytning var større til et andet land. Men det var nu den pris, man måtte betale for at hindre de familiesammenføringer, som sker ved arrangerede ægteskaber. Typisk mellem en dansk 2. generationsindvandrer og en hjembragt brud eller brudgom, som familien har udpeget.

Bivirkningerne har hurtigt fået ansigter. Daglige eksempler på, hvordan udlændingelovens kriterier har medført urimelige og groteske situationer. Hjemvendte udlandsdanskere er nødt til at slå sig ned i Malmø for at være sammen med familien. Deres eget fædreland er lukket land, hvis de vil have ægtefællen med.

Det er altså uskyldige og tilfældige mennesker, der betaler prisen for, at det er lykkedes at begrænse familiesammenføringer i forbindelse med tvangsægteskaber.UDLÆNDINGELOVENS medfødte svaghed er, at den for at ramme specifikke målgrupper sidestiller alle udlændinge, der ønsker ophold i Danmark. Denne generalisering friholder regeringen for anklager om diskrimination og brud på internationale konventioner. Til gengæld risikerer Danmark at lægge sig ud med hele den vestlige verden, når alle dansk-udenlandske ægteskaber betragtes som suspekte. Og det flertal af danskere, der bakker op om udlændingepolitikken, har svært ved at se fornuften i en lov, der gør Danmark til et lukket land for deres udenlandske svigersønner eller svigerdøtre.ENDNU er der ikke kommet nogen melding fra Bertel Haarders laboratorium om, hvordan udlændingelovens utilsigtede bivirkninger kan fjernes. Det forlyder, at han er optimistisk med hensyn til en løsning. Og det er en nyttig egenskab for en lovarkitekt, der finde nye indgange i komplekset samtidig med, at afspærringerne opretholdes.

Haarders dilemma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce