Gyser- valget (II)


Gyser- valget (II)

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

GYSERVALGET kaldte vi det forleden - valget til EU-Parlamentet den 13. juni. Det gør vi så igen, for EU har aldrig stået øverst på danskernes hitliste, og hvordan skal det gå, nu valget er henlagt til en sommersøndag? En lav stemmeprocent vil stærkere end mange ord fortælle om, hvor lav interessen er i Danmark.

EFTER mødet mellem EU's udenrigsministre i Bruxelles vil det blive endnu sværere - selv om det ikke har en døjt med valget at gøre - fordi det nu kan betragtes som givet, at Danmark ikke får sin egen kommissær i den fremtidige kommission.

Det ville vi nu heller ikke få ifølge udkastet til en ny forfatning, og sagligt er der heller ingen grund til det. Med de 25-28 lande, som EU en dag ventes at komme op på, vil det ikke være hensigtsmæssigt, at hvert land er permanent repræsenteret. Hvad skulle 28 kommissærer lave?

MEN blandt andet af hensyn til SF har regeringen gjort det til et krav, at hvert medlemsland skal have sin egen kommissær. Den samme opfattelse har - eller havde - flere andre mindre lande. Men i Bruxelles red Per Stig Møller næsten alene. Når den nye forfatning træder i kraft - hvis ellers den vedtages! - vil kun 18 medlemslande have en kommissær. Posterne vil til gengæld rotere, så alle kommer til efter tur.

SOM SAGT er det sagligt set ingen dårlig løsning, og vælgerne skal slet ikke tage stilling til antallet af kommissærer den 13. juni.

Alligevel har regeringen lidt et politisk nederlag, som modstanderne med den drevne taktiker Jens-Peter Bonde i spidsen nok skal vide at udnytte. Så ligesom Tyrkiet, der heller ikke har noget med valget at gøre, vil kommissærposten blive inddraget i valgkampen og formentlig også spille en hovedrolle den dag, selve forfatningen kommer til afstemning.

JOKERNE i kampen er fortsat de nølende befolkninger - og manglen på stærke og visionære ledere til at drive projektet. Et lavpunkt blev således nået, da det italienske formandskab før jul tabte hele terrinen på gulvet.

Men med stor dygtighed har det nuværende irske formandskab fået klinket postelinet så nogenlunde, og 90 procent af teksten i forfatningsudkastet er der nu enighed om. Til de manglende 10 procent hører antallet af medlemmer i EU-kommisionen, vetoretten og Guds rolle. Skal kristendommen skrives ind i forordet, eller skal den ikke? Ikke mindst vetoretten, altså om der skal kræves énstemmighed på en række områder, er en hård nød. Og med udsigten til en tabt afstemning i England er briterne i en god forhandlingsposition, som de nok skal vide at udnytte - så måske bliver de manglende 10 procent endda til flere.

DEN 17. JUNI mødes regeringscheferne for at tage stilling til det endelige traktatforslag - det, blandt andre briterne og vi skal stemme om. Det er ikke småting, der står på spil.

For hvis traktaten falder, vil Europa atter splittes.

Gyser- valget (II)

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce