Gør EU folkelig


Gør EU folkelig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET VAR KLOGT af det belgiske formandskab i EU at slutte weekendens topmøde i Laeken midt i en heftig diskussion mellem stats- og regeringscheferne om, hvor en række af EUs agenturer skal have hjemme.I forhold til de store beslutninger, der var enighed om, var det på grænsen til det latterlige at spilde tid og kræfter på, om et kommende landbrugsagentur skal placeres i Finland eller i Frankrig.

MEN DET er typisk, at sådanne perifere spørgsmål kan ophidse gemytterne og stjæle pressens opmærksomhed. Der kan man se hvilken snakkeklub, foretagendet er!Men skærmydslerne blandt de trætte politikere sidst på topmødet understreger samtidig, hvor vigtigt det er, at de nu for alvor prøver at gøre EU til et folkeligt projekt.

DET HIDTIL bedste forsøg herpå er den énstemmige beslutning om at nedsætte et såkaldt konvent. Det skal dels ændre EUs struktur, så den bliver anvendelig, når EU om få år ikke består af 15 lande, men af 25 – dels prøve at gøre hele samarbejdet mere demokratisk gennemskueligt. Et hovedspørgsmål bliver, om det vil være muligt at ændre magtfordelingen, så EU ikke blot fremstår som en fjern bureaukratisk maskine.

SOM FORMANDSLAND i perioden op til 2004, hvor en slags forfatning for EU skal vedtages, vil Danmark få en plads i præsidiet. Herudover vil to danske kunne deltage i arbejdet. Selv om Socialdemokratiet og Venstre kunne sætte sig på disse to pladser, har statsministeren klogt overladt regeringens plads til en repræsentant for for et af de partier i Folketinget, som er EU-skeptiske.Herefter deler også modstandersiden ansvaret for, at konventets drøftelser når ud til en bredere kreds i alle medlems- og ansøgerlandene. Debatten om Europa burde på denne baggrund kunne få den bredde, den hidtil har savnet.

DER ER MANGE og store problemer at tage fat på. Ikke mindst, hvordan forholdet mellem EUs institutioner og de nationale parlamenter skal være. Bag alle diskussioner lurer hovedproblemet: Hvor tæt skal samarbejdet opbygges, for at de problemer, Europa står over for, kan løses – hvad enten det er terror, flygtninge og indvandrere eller arbejdsløshed? Vil det være muligt at overbevise vælgerne om, at landene gennem et tæt samarbejde får større indflydelse, end de afgiver – eller, som Tony Blair sagde det i Laeken: Jeg tror ikke på EU, fordi jeg vil af med Storbritannien, men fordi EU er til Storbritanniens og Europas fordel.

ET GODT TEGN på, at diskussionen i Danmark ikke er totalt stivnet, er søndagens melding fra SF om, at partiet siger ja til Europa. ”Vi skal forholde os offensivt og konstruktivt, men selvfølgelig også kritisk” erklærede Holger K. Nielsen.Det kunne næsten være selve overskriften for det nye konvents arbejde.

Gør EU folkelig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce