Genbrugs-regering


Genbrugs-regering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

USA

Efter at George W. Bush fik tilkendt valgsejren, er der kommet gang i udnævnelserne af regeringsmedlemmer. Der mangler nu kun nogle folk til høje embeder uden for regeringen, så usikkerheden om den strategi, Bush ville anlægge, er ganske forduftet.

Der var på forhånd en udbredt forventning om, at Bush i betragtning af sin omstridte adkomst til USA’s øverste embede ville forsøge at hyre fremtrædende demokrater til sin regering. Den politik kunne mildne luften for ham i Washington, hvor republikanerne ikke længer sidder på det samme overbevisende flertal i kongressen som i Clintons tid.

Forventningen blev næret af erfaringerne fra Bush’s guvernørtid i Texas. Her har han gode skudsmål som en mand, der ikke er så ideologisk, at det gør noget, og som har været god til at samle fornuftige folk fra begge partier omkring sig.

Men hvis han har tilbudt en fremtrædende ministerpost til en demokrat, har svaret været nej. Det team, der er på plads nu, er næsten rent republikansk. Og hvis han som en indrømmelse til valgresultatet agtede at vælge moderate republikanere for at komme demokraterne i møde, har han afgjort ombestemt sig. USA’s nye regering er gennemført konservativ.

Bush har med andre ord udpeget en regering, der afspejler det modsatte af valgresultatet. Han drager til Washington, som om han vandt en overbevisende sejr og modsiger dermed sin egen erklæring fra 13. december, da Al Gore erkendte sit nederlag. Den aften opfordrede Bush nationen til at lægge splittelsen bag sig og tilføjede, at han ”ikke blev valgt til at tjene et parti, men at tjene en nation.”

Det var et smart træk at udnævne Colin Powell og Condoleezza Rice til henholdsvis udenrigsminister og sikkerhedsrådgiver. Selv om Powell er kendt for at have nølet med at acceptere indsættelsen af amerikanske tropper i både Golfkrigen og NATO-aktionen i Serbien, har han bevaret et helte-ry. Og da både han og Rice er sorte og kommer fra små kår, legemliggør de den amerikanske drøm, som er spillevende i USA.

Med på holdet er også en boligminister af cubansk afstamning og kvinder på flere ministerposter, men hverken de eller Powell-Rice har vakt mishag i konservative republikanske kredse.

Størst bifald i partiets moralske højrefløj har udnævnelsen af den stærkt reaktionære senator John Ashcroft til justitsminister dog vakt. Den har tilsvarende chokeret demokraterne og kan medvirke til nogle konfrontationer, som Bush gerne ville være foruden.

Udnævnelsen af Donald Rumsfeld til forsvarsminister er også et knæfald for højrefløjen og dens ønske om at se stort på internationale traktater og opbygge det nationale missilforsvar, som præsident Reagan udtænkte tilbage i firserne.

Adskillige af de mennesker, George W. Bush nu vil blive omgivet og rådgivet af, har han arvet fra sin far og andre tidligere præsidenter.

Det kan godt vække bekymring. Ingen ved ganske vist, hvad det 21. århundrede vil bringe, men et godt gæt er, at der dukker hidtil ukendte problemer op. Kvalificerede løsninger på dem udtænkes næppe af en genbrugs-regering.

Genbrugs-regering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce