Fyns dynamo


Fyns dynamo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sædvanligvis er de danske statsministre så høflige – eller taktiske – ikke at udskrive folketingsvalg alt for tæt på kommunalvalgene. Det er der flere grunde til. Dels er det svært at mobilisere partiapparaterne to gange med kort mellemrum. Dels risikerer et skidt landsvalg at smitte af lokalt – eller omvendt – og dels stjæler det første valg interessen fra det næste.

Men alle disse overvejelser behøver statsministeren ikke gøre sig denne gang. I hvert fald ikke, hvis han retter blikket mod Odense. Her kan byrådsvalget den 20. november næppe påkalde synderlig interesse. Konkurrere med et folketingsvalg kan det ingenlunde. Det bliver gabende kedsommeligt – for hvad er der egentlig at stemme om? Intet som helst, hvis man skal tro referaterne fra Odense Byråds førstebehandling af budget 2002.

I Danmarks tredjestørste by, som burde udstråle dynamik til inspiration for resten af Fyn, var den eneste vision tilsyneladende at sikre de ældre på plejehjemmene en anstændig service i eftermiddags- og aftentimerne – helt rigtigt set – og at modernisere nogle af byens mest nedslidte og utidssvarende skoler. Problemer, man har kendt til i årevis, og som burde have været inde i Odense-budgetterne for længst – men som først erkendes, når valget nærmer sig. Så er alle pludselig enige. Nu må der handles, for vælgerne skal jo tækkes – og derfor er der, som det stod at læse i avisen i går, lagt op til ”et hurtigt, bredt forlig om Odenses husholdningsbudget”.

Og et husholdningsbudget er også lige, hvad det er. Endda et rigtig fantasiløst ét. En ordentlig ældrepleje og nogle tidssvarende skoler bør slet ikke være en vision, men en selvfølgelighed. Visionen må derimod være at skaffe pengene til denne selvfølgelighed – og det var der ikke mange bud på under budgetdebatten i Odense. Åhjo, et par pip lod sige høre, for byrådet ved jo inderst inde godt, at man ikke fortsat kan bruge mange penge uden samtidig at skaffe sig nye indtægter. Vi skal nok se på sagen, lød meldingen fra byrådet – men først til næste år.

Hvor har vi hørt det før? Ved næsten alle tidligere budgetbehandlinger. Næste år gør vi noget. Hvis hukommelsen ikke bedrager os, var der i fjor stor enighed om, at nu måtte alle budgetområder gennemgås og revideres – i stedet for blot bevidstløst at fremskrive budgetterne og gøre, som vi plejer. Er det sket? I så fald er det undgået vores opmærksomhed.

Hvis vælgerne ikke skal blive på sofaen den 20. november, for alle mener jo det samme, må vi have nogle friske bud på, hvordan de enkelte partier vil effektivisere og sætte fut i forretningen Odense. Hvad med at komme i offensiven – i stedet for i vælgerfrygt at skjule sig i defensiven? Odense vil gerne være – og bør også være – Fyns dynamo, men dynamikken i byrådet er svær at få øje på.

Fyns dynamo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce