Fyens.dk mener: God idé at forbyde børn at ryge


Fyens.dk mener: God idé at forbyde børn at ryge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Peter Hagmund-Hansen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Der er bogstavelig talt titusindvis af argumenter for, at børn ikke skal ryge. Der er f.eks. de ca. 14.000 argumenter, der består af de mange danskere, der i år vil dø som følge af en rygerelateret sygdom. Og de ca. 14.000, der vil dø næste år. Og dem, der dør året efter. Og ...

Der er også de titusindvis af argumenter, der består af de mange danskere, der hver dag lever et markant dårligere liv, end de ville have levet, hvis de ikke var begyndt at ryge - forbi de har fået f.eks. KOL, en hjertekarsygdom eller rejsningsproblemer.

Disse sygdomme og tidlige dødsfald vil blive de rygende børns fremtid, hvis de ikke bremses i at ryge nu. Og derfor er det glimrende, hvis børn får forbud mod at ryge i de odenseanske folkeskoler, sådan som blandt andet Kræftens Bekæmpelse argumenterer for i dagens avis. Dette påtænkte forbud følger i hælene på et lige så fornuftigt og forståeligt forslag om at forbyde rygning på de odenseanske kommunale legepladser.

Det er desværre et faktum, at antallet af rygende børn og unge vokser i disse år. Det er også et faktum, at rygning har en tendens til at smitte blandt børn, for hvis børn ser andre børn ryge, vokser risikoen for, at de selv begynder at ryge. Derfor drejer det sig om at standse den epidemiske smitte, som rygning udgør blandt børn og unge.

Oplysningskampagner og formanende forældrepegefingre kan gøre en del af arbejdet, og man kan nå endnu længere med forbud. Derfor er et forbud mod, at børn ryger i skoletiden, med til at sikre, at fremtidens voksne ikke kommer til at lide af de samme sygdomme og tidlige dødsfald i samme omfang, som ældre generationer lider under i dag.

Odense og en række andre kommuner har vidtløftige planer om at afskaffe al rygning for alle borgere. Det er muligvis et sundhedsmæssigt forståeligt ønske, men det er alligevel et usympatisk forsøg på at begrænse danskernes frihed, for staten og kommunerne skal ikke på den måde gribe ind i voksne menneskers voksne dispositioner. Der er allerede lagt snærende bånd om rygningen i form af høje tobaksafgifter og i form af rygeforbud på f.eks. restauranter, værtshuse, togperroner og en række offentlige institutioner, og mange virksomheder har tilsvarende forbudt rygning på matriklerne. De voksnes rygning er derfor blevet stærkt begrænset i de seneste årtier, og det er godt, fordi det kan være med til at redde liv. Men at fjerne voksne menneskers ret til at træffe egne valg - herunder valg, som er sundhedsmæssigt dumme - er forkert.

Det forholder sig imidlertid anderledes, når det drejer sig om børn. Et solidt folketingspolitisk flertal har forbudt unge under 18 år at købe tobak, fordi unge under 18 ikke skal ryge. Derfor giver det ingen mening, at børn fortsat har lov at ryge i deres folkeskole.

Derfor bør Odense og landets andre kommuner bestemt forbyde rygning i landets folkeskoler. Det kan kun gå for langsomt.

Derfor drejer det sig om at standse den epidemiske smitte, som rygning udgør blandt børn og unge.

Fyens.dk mener: God idé at forbyde børn at ryge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce