Fuld kraft frem

Mestertræk: Statsministeren spillede klogt ud i går - men ved nærmere eftersyn er kataloget ikke helt så imponerende.

Fuld kraft frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET VAR NOGET nær et mesterligt strategisk træk af regeringen i går at præsentere et nyt grundlag for sit arbejde. Et sandt overraskelsesangreb.

Den ulmende uro over regeringens begyndende metaltræthed og den voksende kritik, særligt fra erhvervslivet, men også fra egne rækker - regeringen nøjes med at administrere og har glemt de liberale ideer - ønskede regeringschefen at slå ned. Lige så effektivt, som han lukkede munden på Søren Pind og hans oprørere. Og det gjorde han så.

Se her, sagde statsministeren - med Bendt Bendtsen ved sin side: Alt det vil vi gennemføre. Vi er aldeles ikke trætte. Vi har fuld kraft frem.

DET MÅ lades statsministeren, at han kan timingens kunst. Men ved nærmere eftersyn er kataloget dog ikke helt så imponerende. Det er skrevet med et populistisk blik til retspolitikken og dermed til store og små problemer i hverdagen - fra forbud mod at gå med kniv og bødestraf for ikke at møde op til aftalt tid på sygehuset. Hurtigere afklapsning og hænderne op af lommerne - en ekstra indsats skal kunne betale sig. Men taktisk klogt er udspillet. Det vil sætte dagsordenen og i øvrigt også være vand på Dansk Folkepartis mølle.MEN LANGT vigtigere end de 200 små og store initiativer er regeringens tilsyneladende faste beslutning om at nedlægge amterne. Når den er så fast i mælet, kan det kun skyldes, at den ved, at den er i overensstemmelse med strukturkommissionens endnu ikke offentliggjorte betænkning.

Regeringen skal ikke høste kritik for sin beslutsomhed, men der er lang vej igen. Vi mangler en offentlig debat, blandt andet om sygehusenes fremtidige ledelse. Og hvad siger Venstres bagland til denne sejr for regeringsmakkeren?

NÆSTEFTER Danmarks plads i Europa er velfærdsstatens fremtid det altoverskyggende problem. Alle erkender, at den skal justeres, men hvem skal der tages fra? Det skal en særlig velfærdskommission komme med forslag til.

Efter forslaget at dømme bliver det en ekspertkommission, og man må derfor håbe, at den pålægges løbende at aflægge beretning, så alle de mange berørte områder får lejlighed til at tage del i diskussionen.

EN SYLTEKRUKKE? Ja og nej. Kommissionen skal aflægge beretning ved udgangen af 2005, som - pudsigt nok - er året hvor der senest skal være valg. Den skærmer således regeringen for at tage stilling til de mange ømfindtlige spørgsmål, der trænger sig på, og som stadig flere beder om dens svar på. Efterlønnen for eksempel.

Men medgives skal det, at de store problemer bør analyseres, før beslutningerne træffes. De kan ikke løses med fuld kraft frem. Det tager tid, og som regeringens ankermand, Claus Hjort Frederiksen, siger til Berlingske Nyhedsmagasin:Hurtige reformer kan koste regeringen livet.

MEN SLET ingen reformer - og slet ingen visioner - kan også koste livet. Og det var derfor, statsministeren spillede ud, som han gjorde i går.

Fuld kraft frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce