Frihed - for Fogh


Frihed - for Fogh

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Leder

Et par nederlag i den indledende runde har tilsyneladende ikke svækket regeringen i sin kamp mod den etablerede fagbevægelse.
Statsministeren brugte såle-des sin grundlovstale til at fyre det sidste missil af. Fogh vil af med de såkaldte eksklusivafta-ler på arbejdsmarkedet.

Det er modigt af Anders Fogh Rasmussen at udfordre fagbevægelsens sidste bastio-ner, især fordi de første missiler mere eller mindre blev skudt ned.

Først var der deltidsballa-den, der nu giver arbejdsmar-kedets parter en chance for at forhandle sig til rette ved næste overenskomstfornyelse. Dermed griber et lovforslag ikke ind i selve aftalerne. Omvendt ved parterne, hvad der venter dem. Lad os kalde det en blød landing.ETAF de missiler, der helt er afmonte-ret, var regeringens tanker om en statslig a-kasse. Dansk Folkeparti takkede nej. Det manglede også bare, at skatteyderne skulle bidrage til at udkon-kurrere de nuværende kasser, uanset hvor tæt forbundne de er med fagbevægelsen. Det er altså svært at se det liberale i den ide.

Et andet missil, som er detoneret mellem hænderne på beskæftigelsesministeren, er ønsket om at fjerne retten til at trække fagforeningsbidraget fra på selvangivelsen. Det var med i forårets byge på ar-bejdsmarkedet, men er siden stille og roligt forduftet.TILBAGE står så kampen mod eksklusivaftalerne, som Fogh mener er i strid med re-geringens frihedsopfattelse. Eksklusivretten går kort og godt ud på, at en ansøger skal sige ja til at være med af en bestemt fagforening, hvis hun eller han vil arbejde et bestemt sted.

Disse aftaler er aftagende, fordi arbejdstagerne simpelt hen ikke vil dikteres noget af nogen. De vil selv vælge. Der-ser man i dag flere og flere medarbejdere stå uden for, og det fungerer udmærket, når arbejdsgiveren vel at mærke opfører sig anstændigt. Men også blandt arbejdsgiverne findes der brådne kar, og så opstår balladen.

Så det som af Fogh betragtes som frihed, ja det er det ikke nødvendigvis for alle. I nogle af de lande, hvor man har valgt at forbyde eksklusivaftaler, har man i stedet opfundet særlige mæglingspersoner til at forlige parterne. Så en vis form for beskyttelse kan være fornuf-tiget.

Et moderne arbejdsmarked bør ikke indeholder ikke eksklusivaftaler. De rummer fagforeninger og arbejdsgivere i det omfang, de kan tibyde deres kunder noget. Det er vel egentlig styrken i den danske aftalemodel, så Fogh-regerin-gen bør huske på, at frihed for Loke også gælder for Thor.DER ER ikke skygge af tvivl om at regeringens korstog mod fagbevægelsen har gavnet. Selv om kun ét element måske ender med at blive ført ud i livet, så har de nye udspil vækket en bevægelse, der i høj grad var stivnet i sin egen fortid.

Ny overenskomster bliver om føje år til valgkataloger over rettigheder, mere end til diktater af homogen adfærd.

Men det forudsætter en vis omstilling i fagbevægelsen - for nu at sige det blidt."På et moderne arbejdsmarked er der ikke plads til eksklusivaftaler. Kunderne vil selv have lov at vælge"

Frihed - for Fogh

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce