Forsvarets røde tal


Forsvarets røde tal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET NUVÆRENDE forsvarsforlig udløber først med udgangen af 2004, men debatten om fremtiden for det danske forsvar er allerede i fuld gang. Ikke så meget fordi politikere og forsvarsledelse ønsker at være i god tid, men fordi røde tal i regnskabet simpelthen kræver, at der sker noget allerede nu.

Det er glædeligt, at parterne - konfronteret med den kendsgerning, at der skal spares over en milliard kroner i år og næste år - melder ud med forslag til både besparelser og ny struktur. Egentlig burde det være sket for længst, for det er jo ikke nogen nyhed, at der har knebet forsvaret at få overensstemmelse mellem budget og forbrug.

Allerede under den tidligere regering og forsvarsledelse advarede avisen mod at lukke øjnene for kendsgerningerne og skubbe problemerne foran sig. De skulle nok blive klaret, inden et nyt forsvarsforlig kom på plads, sagde de ansvarlige dengang.

SÅDAN ER DET imidlertid ikke gået - og nu undgår man ikke, at det kommer til at gøre ondt. Det har forsvarschef Jesper Helsø allerede meddelt sine undersåtter. Eksakte tal på her-og-nu-besparelser er endnu ikke på bordet, men det anslås, at forsvarets slankekur vil koste omkring 500 årsværk.

Forsvarsminister Svend Aage Jensby erkender alvoren i situationen og antyder muligheden for et nyt forsvarsforlig i utide - eller en tilføjelse til det nuværende forlig.

DET LYDER som realistisk tale. Siden forliget blev indgået, er der trods alt sket så store ændringer i verden, at en revision kan være på sin plads.

Mange bud på en ny fremtid for forsvaret har været fremme i den senere tid, og når der mandskabsmæssigt skal spares i den størrelse, som det bliver tilfældet, så kan vi fuldhjertet tilslutte os, at forsvarets top reduceres kraftigt. Mens antallet i selve krigsstyrken er beskåret betydeligt, er forsvarets øverste stabe vokset, så antallet af militære og civile stabsansatte nu er vokset til 2922 mod 1968 i 1991.

HER ER DER penge at hente, og selv om vi måske ikke ligesom Norge kan spare hele 800 stillinger ved at sammenlægge Forsvarskommmandoen og Forsvarsministeriet, så er der også fornuft i det forslag.

Besparelser i den anden ende af hierakiet - blandt de værnepligtige - skal heller ikke afvises. Det skal forslaget om helt at afskaffe værnepligten derimod. Værnepligten synliggør forsvaret og knytter båndet til befolkningen.

MEN DER kan være ræson i at skære ned på tjenestetiden fra de nuværende ni til for eksempel seks måneder.

Ifølge nuværende og tidligere værnepligtige er der for megen spildtid under den nuværende ordning, og forsvaret mener selv, at seks måneder er tilstrækkeligt til at give soldaterne en grunduddannelse, der ikke forringer beredskabet. Og som sikrer, at der stadig er en fødekæde til specialtropperne og Den Internationale Brigade, forsvarets nye flagskib, for hvilket Danmark har høstet international anerkendelse.

Forsvarets røde tal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce