Forsvaret i nød

Overskridelse: Igen står forsvaret med røde ører, og nu må der gøres noget effektivt. Vi vil ikke mere høre om rod i regnskaberne.

Forsvaret i nød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LEDER

DET ER IKKE nogen ønske-julegave, forsvaret har til os. Der mangler nemlig over en milliard de næste to år, hvis budgetterne fra forsvarsforliget skal overholdes. Og det skal de vel, når man ser på den nidkærhed, hvormed regeringen har forsøgt at "overtale" kommuner og amter til at overholde det fastlagte udgiftsniveau uden at ty til at bryde det urørlige skattestop.MEN DET bliver noget af en opgave, både forsvaret og politikerne bag forsvarsforliget kommer på.

Situationen er faktisk ikke blot pinlig -men også uacceptabel. Og hvorfor kommer forsvarets økonomiske vanskeligheder først frem i dagslyset nu? Det kan da ikke komme bag på de ansvarlige i ministeriet eller i forsvarsledelsen, at der var problemer. Allerede i den forrige regerings tid knirkede økonomien. Dengang advarede avisen på denne plads og foreslog, at man straks forsøgte af skaffe de nødvendige midler.

Men nej; både den socialdemokratiske og radikale forsvarsordfører "tog det roligt": Det var problemer, der bare kunne vente, til forsvarsforliget udløb i 2005!

Det ku' det bare ikke, for i dag ikke blot knirker økonomien. Nu truer den med at vælte.

HAVDE man taget fat om problemet allerede dengang, kunne opretningen af økonomien måske være blevet løst på en mindre barsk måde, end nødvendigheden nu fremtvinger. Nu er der kun én vej ud af uføret. Besparelsernes tunge vej.

Et langt stykke kan politikerne altså takke sig selv. Og da man indgik forsvarsforliget i 1999, "sparede" man en masse penge ved at nedlægge omkring 5000 stillinger. Desværre var de fleste af de sparede stillinger allerede ubesatte. Groft sagt anede man ikke, hvor mange, der var ansat i forsvaret.

HELDIGVIS tyder udtalelser fra forsvarsminister Jensby og forsvarschef Helsø på, at man har lært af fortidens fejldispositioner. I hvert fald er de begge besluttet på, at der straks skal tages fat på problemerne, "så forsvarets økonomi tilpasses, så der bliver balance mellem mål og midler", som forsvarsministeren udtrykker det.

Det lyder som fornuftig snak, men svært bliver det, og for nuværende skal forsvaret ikke tro, at en pose penge her og nu kan sprede de sorte skyer. Forsvarsordførerne på Christiansborg fastholder nemlig, at forsvarets årlige budget på 18 milliarder ikke er til debat, men skal fastholdes - bortset fra de ekstraomkostninger, som de internationale operationer medfører.

LET BLIVER det ikke, for denne gang er det nødvendigt at tage fat om nældens rod, så skatteborgerne ikke igen skal høre om regnskabsrod og andre undskyldninger.

Selv om forsvarsforliget løber et par år endnu, bør man kikke alvorligt på forsvarets nutidige opgaver -og indse, at tiderne har skiftet siden september 2000.

Forsvaret i nød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce