For mange bolde i luften


For mange bolde i luften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Velkommen hjem fra ferie. Til en hverdag med mange bolde i luften, tidspres og stress.

Selv i ferien lykkes det for de mest aktive at få stress med i bagagen ved at planlægge et program med alt for lidt tid til afslapning. For man skal jo opleve noget i ferien - eller også have gang i ambitiøse bygge- og anlægsprojekter på hjemmematriklen.

Stress er blevet en acceptabel omkostning for at nå nogle mål i tilværelsen - både på jobbet og i fritiden. I modsat fald har man for få udfordringer og ambitioner. Samtidig er det foruroligende mange, unge som ældre, der "går ned med stress".

Men vi bruger begrebet stress alt for lemfældigt, for det kan både dække over (uskadelig) travlhed og en sygelig tilstand, hævder nogle af landets førende psykiatere og psykologer. De advarer mod at sygeliggøre travle men sunde mennesker samtidig med, at patienter under dække af stress ikke får den nødvendige behandling mod for eksempel depression og angstlidelser.

Hver tredje sygedag i Danmark har stress som årsag. Vor tids "folkesygdom" koster samfundet 14 milliarder kroner årligt - og her er der virkelig penge at hente til andre og bedre formål, hvis man skal tro professor Raben Rosenberg ved Center for Psykiatrisk Forskning i Risskov. Han udtaler til Berlingske, at man risikerer at gøre problemet værre ved at sygemelde folk på grund af stress. Det har ingen positiv virkning og kan gøre det svært at vende tilbage til jobbet.

Stress i form af travlhed og udfordringer i livet skal vi være glade for, mener formanden for Psykiatrifonden, Jes Gerlach. Blot man får en god nattesøvn bagefter, så har han ikke et ondt ord at sige om stress.

Det er bekvemt at bruge stress som fællesbetegnelse for mange forhold i tilværelsen, hvor man kommer under pres og ikke føler, at man yder det optimale eller ikke er i stand til at overskue opgaverne. Tidligere kaldte man det udbrændthed og i værste fald "dårlige nerver".

Krav om øget effektivitet, omstillingsparathed og tilpasning på jobbet kan stresse medarbejderne. Men undersøgelser af arbejdsmiljøet viser i mange tilfælde, at det i høj grad er medarbejdere, der stiller større krav til sig selv, end virksomheden forlanger.

Ingen tvivl om, at ambitioner såvel på jobbet som i privatlivet er en væsentlig stressfaktor. Og det gør den sådan set ikke nemmere at håndtere.

Mange virksomheder tilbyder kurser i stresshåndtering til medarbejderne. Og det kan der være god fornuft i. At man får gjort stress til en naturlig tilstand, der opstår, når man har påtaget sig for mange opgaver på én gang. På den måde undgår man, at stress udvikler sig til noget alvorligt, nemlig til en sygdom. En psykisk lidelse, der gør folk uarbejdsdygtige i en længere periode eller i værste fald gør det vanskeligt for dem at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

For mange bolde i luften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce