For lidt at byde på


For lidt at byde på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Man må have respekt for mennesker, der på et demokratisk grundlag engagerer sig i samfundets udvikling og kæmper for en politisk idé. Det kan kun gavne et pluralistisk samfund.

Og egentlig bør det højne respekten, at ildhuen og gejsten er intakt, selv om tilslutningen til ideen og bevægelsen siver.

Så med det udgangspunkt skal Kristendemokraterne (KD) ønskes held og lykke med partiets landsmøde i morgen i Middelfart.

Desværre for den svindende skare ildsjæle må man i samme ombæring bedrøve dem med, at deres bestræbelser på at bringe partiet tilbage til en platform med indflydelse er dømt til at slå fejl. Alt tyder på, at Kristendemokraterne, tidligere Kristeligt Folkeparti, har udspillet sin politiske rolle.

På sin vis er det paradoksalt, fordi vandene i dansk politik nu er delt så markant, at "rød stue" og "blå stue" er blevet almindelige politiske begreber.

Midten er stort set væk, og med De Radikales logiske skridt til venstre skulle man umiddelbart mene, at der var plads til og brug for et midterparti, der kunne samarbejde med både rød og blå.

Det har ikke gjort KD's situation nemmere, at alle partier minus Enhedslisten i de senere år har forsøgt at hapse midtervælgere. Men KD er selv delvis skyld i, at den ikke formår at mase sig ind og oven i købet ifølge meningsmålinger er ved at blive albuet helt væk.

KD plages af en fløjkrig, der ikke kun er en intern kamp om magten i partiet. Den rækker langt videre. Krigen drejer sig om den type vælgere, der skal appelleres til. Kristne, oftest borgerlige, vælgere i KD's gamle vestjyske højborge? Eller yngre moderne storbymennesker, som i dag hælder mod rød stue?

I KD's gamle store mærkesag, abortspørgsmålet, er første gruppe afgjort modstandere, de fleste i anden gruppe er det næppe.

Formand Bodil Kornbek har lagt sit lod i den røde vægtskål og måtte sidste år indkassere det dårligste valgresultat i partiets historie.

Siden er KD's jyske stemmesluger, Tove Videbæk, blevet mobbet ud af partiet, og på landsmødet i morgen er det bornholmeren Bjarne Hartung Kirkegaard, som med højrefløjen i ryggen byder Kornbek op til kampvalg.

Hvad angår KD's fremtidige muligheder kan det være hip som hap, hvem der vinder.

Når medlemmerne flygter og partiet i en tid, hvor religion og tro fylder stadig mere hos det enkelte menneske, kun mønstrer under én procent af vælgerne i samtlige målinger, så må man konkludere, at KD har for lidt at tilbyde.

Storhedstiden, hvis man kan bruge det ord, lå i firserne og første del af halvfemserne, hvor KD sad i diverse regeringer.

Nu er partiet på vej til samme glemsel som det højreradikale Dansk Samling, der forsvandt efter opblomstringen i fyrrene.

Eller næsten forsvandt. Hvis det kan være KD'erne en trøst, så har Dansk Samling stadig cirka hundrede medlemmer, der tror på en ny fremtid for partiet.

Resume:

Vælgerflugt

Når Kristendemokraterne ikke kan udnytte, at tro og religion er "oppe i tiden", så må konklusionen være, at partiet har udspillet sin rolle.

For lidt at byde på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce