Foghs nye hold


Foghs nye hold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Egentlig lignede det en lidt defensiv regeringsrokade. Hvor var fornyelsen i ministeriet Anders Fogh Rasmussen III?

Man kiggede forgæves efter de unge, sprælske kvinder, som pressen havde spået store ministerkarrierer. Den tidligere Århus-borgmester Louise Gade, for eksempel. Men regeringens eneste nye kvinde var Birthe Rønn Hornbech, Venstres hidtidige retsordfører, der nu bliver integrations- og kirkeminister. Og skønt det bestemt ikke kan bestrides, at Rønn Hornbech er sprælsk, er hun ikke ung! Til gengæld får vi en minister med sine meningers mod - og skønt hun i sit nye embede naturligvis må være loyal over for regeringens linje, har hun jo, alderen taget i betragtning, ingen synderlige karrierehensyn at tage. Altså kan der blive rav i gaden. Og måske en løsning for de afviste asylansøgere, der er mere i oppositionens smag end i Dansk Folkepartis. For nok går den nye integrationsminister ind for en stram udlændingepolitik, men også for en human behandling af dem, der er her.

Savnedes fornyelsen i persongalleriet, kan man til gengæld mene, at opgavefordelingen og ommøbleringen i Foghs tredje regering siger en del om, hvor statsministeren - den nye Fogh - vil hen.

Udnævnelsen af Rønn Hornbech var ikke uelskværdig over for oppositionen, der også fik sit i regeringsgrundlaget. Derimod bekræfter det nye, tunge velfærdsministerium med Karen Jespersen som chef, at Venstre agter at befæste positionen som landets absolutte velfærdsparti, og at Socialdemokraterne ikke mere har monopol på denne opgave.

Andre store indsatsområder bliver sundheden - her blev transportminister Jakob Axel Nielsen forfremmet efter kun et par måneder i sit hidtidige ministerium, der nu er overladt til Carina Christensen - og ikke mindst klimaet. Et af de stærke konservative kort, Connie Hedegaard, bliver leder af det til lejligheden oprettede klima- og erhvervsministerium, hvis hovedopgave er at forberede og slippe godt fra klimatopmødet i København i 2009. Det var ventet, og med denne manøvre og med Lene Espersens forbliven som justitsminister undgik Bendt Bendtsen, den konservative leder, at promovere den ene for den anden i spillet om, hvem der en dag skal være hans efterfølger.

Omvendt ligger arvefølgen i Venstre nu ganske fast. Lars Løkke Rasmussen, den nye finansminister, er kronprinsen, og skatteminister Kristian Jensen er nummer to. Det bliver denne duo, der tegner fremtiden, når Fogh går af - hvorimod tiden må være ved at rinde ud for mere profilløse ministre som Eva Kjer Hansen, Helge Sander og Ulla Tørnæs. At de alle tre overlevede regeringsrokaden var lidt overraskende, men dels trækker de pænt med stemmer på deres hjemmebaner, dels er statsministeren ikke begejstret for at fyre ministre, som han selv har ansat.

For så har han jo begået en fejl, og det gør han - i egen optik - principielt aldrig.

Hvad fatter gør, er altid det rigtige. Næsten altid.

Foghs nye hold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce