Fogh ved korsvejen


Fogh ved korsvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

POKERSPILLET i FN's sikkerhedsråd fortsætter til det sidste.

Desværre tyder intet på, at det vil lykkes parterne at mødes i et kompromis, der ikke rangerer FN ud på et sidespor og efterlader både NATO og EU med dybe sår.

I betragtning af, at alle er enige om målet, burde det ellers være muligt at følge våbeninspektørernes ønske om mere tid. Eventuelt kombineret med briternes forslag om at stille irakerne over for ganske bestemte krav, hvis opfyldelse der jævnligt blev rapporteret om.

IKKE underligt, at det specielt er TonyBlair, der desperat har kæmpet for at skabe samling om en ny resolution. Hans politiske liv står nemlig på spil.

Men også Anders Fogh Rasmussen får et problem, hvis USA en af dagene går i krig uden rygdækning i FN. På Danmarks vegne har statsministeren lagt sig tæt op af Amerika. En korvet er på vej til Golfen, og danske jægersoldater står med gevær ved fod. Ingen kan være i tvivl om, at USA og Danmark står skulder ved skulder.

Regeringens hidtidige melding har været, at Danmark var med, så længe FN-sporet blev fulgt. Men nu tyder meget på, at der slet ikke kommer en ny resolution. Og hvis det sker, og hvis den vedtages, vil den blive mødt med et veto. Dermed er FN-sporet nedlagt.

Tilhængere af en hurtig aktion kan så klynge sig til, at man trods alt har et "moralsk flertal". Men efter generalsekretær Kofi Annans seneste udtalelser vil en krig også på denne baggrund være et brud med folkeretten.

DERFOR TYDER meget i dag på, at den danske regering står ved en korsvej og må vælge side. Enten bakker man ud af tilsagnet om at deltage, eller man bryder med folkeretten - foruden at lægge sig ud med Tyskland, Frankrig og Rusland.

Valget burde ikke være så svært. Uden et nyt utvetydigt mandat fra FN bør Danmark ikke deltage i USA's krig.

Det burde statsministeren have sagt for længst og uden omsvøb - på samme måde som den svenske regering har gjort. I stedet har han talt udenom med henvisning til, at der skal lægges maksimalt pres på Irak, og at han i øvrigt ikke vil tage stilling til hypotetiske situationer.

DET ER IKKE svært at se, hvad der vil ske, hvis statsministeren ikke ændrer kurs. Ikke alene vil han være med til at underminere FN og splitte EU. Ved blot et enkelt blik på Blairs kamp i det britiske parlament vil han kunne danne sig et indtryk af, hvad der venter ham i det danske, hvis han fremsætter forslag om, at vi skal sende soldater til Golfen: Han vil få kun få støtte fra Dansk Folkeparti, og han vil splitte befolkningen. Selv forsvaret vil han få imod sig.SÅ VIDT kommer det næppe. Dertil er statsministeren en alt for dreven politiker.

Men spørgsmålet er, hvorfor han så længe har trådt vande - uden at opdage, hvor dybt vand han har begivet sig ud på.

Fogh ved korsvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce