Første skridt af Serbien


Første skridt af Serbien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så fik verden da omsider det billede at se, den har ventet på i 13 år: Radovan Karadzic i den anklagedes stol i Den internationale Krigsforbryderdomstol i Haag.

Borte var fuldskægget, pisken i nakken og de store briller, som han bar, da han for en uge siden blev anholdt efter i 13 år at have skjult sig - de sidste år fornummet som naturlæge Dragan Dabic.

Uvilkårligt gik tankerne til sidst, vi så en fremtrædende serbisk nationalist, Slobodan Milosovic, i rettens skranke. Men mens Milosovic optrådte bidsk, vrissen og ubehersket, var den 63-årige psykiater, de bosniske serberes tidligere præsident, venlig, elegant, næsten sleben. Han bukkede for dommerne og kunne endog smile, tilsyneladende uberørt af de alvorlige anklager, der blev læst op for ham. De er så omfattende, at det kun sker i resuméform.

Den alvorligste er anklagen for, at det var ham, der gav ordre til og hjalp til ved Sarajevos 44 måneder lange belejring og snigskytters nedskydning af civile. Han anklages også for at være hovedansvarlig for massakren i Srebrenica.

Men selv om Karadzic nærmest lignede en pensioneret bankdirketør, var det ikke en bodfærdig synder, der trådte frem. Han medbragte et fire sider langt manuskript, som han dog ikke fik lov at læse op. Han fik ved dette indledende retsmøde kun to minutter, som han dels benyttede til at protestere imod den måde, arrestationen af ham foregik på, dels til et angreb på FN-fredsmægleren, Richard Holbrooke, som han påstod at have haft en aftale med om ikke at blive arresteret. Det vil vi få meget mere at høre om. Foreløbig har Karadzic tid til inden næste retsmøde den 29. august at læse det 30 sider lange anklageskrift og erklære sig skyldig eller ikke skyldig.

Forhåbentlig evner Karadzic at bevare den værdighed og ligevægt, han lagde for dagen ved det første retsmøde. Det er ikke betryggende, at han har afvist at have en forsvarer ved sin side, men vil nøjes med "en usynlig rådgiver", som han siger. Retssagen skulle nødigt udvikle sig til den farce, som sagen mod Milosovic endte med at blive. Den varede i fire år, og endte som bekendt med, at Milosovic tog sit eget liv i cellen.

Det er ikke kun Radovan Karadzic, der har meget på spil. Det har domstolen også. Man kan sige, at ved at retsforfølge krigsforbrydere har domstolen fremmet moderate kræfter og tvunget de anklagede til at skjule sig ligesom Karadzic. Men for mange fremstår domstolen som stærkt bureaukratisk og tung at danse med - og med få resultater.

Også Serbiens regering har noget på spil. Skal den fastholde den øvrige verdens respekt, må den sætte alt ind på at tilfangetage og udlevere hærchefen Ratko Mladic, hvis synderegister ikke er mindre end Karadzic'.

Først da kan Balkans nyeste historie skrives, og først hvis også Mladic får sin sag for og dømmes, vil deres mange ofre føle, at der er retfærdighed til.

Og først da vil Serbien også have visket prædikatet af pariastat af sig og derefter indtage sin naturlige plads i det europæiske fælleskab.

Og først da vil Krigsforbryderdomsten have løst sin opgave.

Første skridt af Serbien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce