Flugt fra forsvaret


Flugt fra forsvaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DANSK FORSVARS stolthed - deltagelsen i "de internationale konfliktforebyggende, fredsbevarende, fredsskabende og humanitære opgaver", som det hedder i teksten til forsvarsforliget 2005-2009 - er stadig intakt.

De udsendte styrker har gjort og gør et godt job, som der står respekt om ude i verden. Dagens spørgsmål er blot: Hvor længe?

SPØRGSMÅLET trænger sig på, fordi det efterhånden ser sort ud med hensyn til at skaffe tilstrækkeligt med soldater. I hvert fald er det i øjeblikket tvivlsomt, om man kan leve op til forsvarsforligets estimerede styrkemål på 2000 mand i 2009.

Manglen på soldater er Danmark i øvrigt ikke alene om. Ifølge Det Europæiske Forsvarsagentur har EU store rekrutteringsproblemer, og i Sverige er udbudet af soldater så lille, at det er tvivlsomt, om man kan opfylde mandskabskravene til den nordiske indsatsstyrke - Nordic Battle Group - der er et samarbejde mellem Sverige, Norge og Finland og som efter planerne skal være operationsklar i 2008.

I KRAFT af det danske forsvarsforbehold har Danmark hverken lod eller del i EU's eller Sveriges problemer, men det fortæller, at manglen på soldater tilsyneladende er et generelt europæisk problem med årsag i faldende ungdomsårgange og arbejdsmarkedets voksende efterspørgsel på arbejdskraft.

DENNE FORKLARING er dog ikke eneste årsag til det danske forsvars problem med at skaffe tilstrækkeligt med soldater til udsendelse.

Under den otte måneder lange uddannelse, der er grundlag for at blive sendt ud til ét af verdens brændpunkter, springer hver tredie nemlig fra.

I forsvaret har man ingen entydig forklaring på "afhopperne", bortset fra fristelsen til et attraktivt civilt job. Og så skulle en skilling i lønposen vel klare problemet?

Men nej. Heller ikke det er løsningen. Mere end 50 millioner kroner ekstra til de udsendte har ikke standset flugten.

ÅRSAGEN til, at forsvaret ikke kan tiltrække og holde på de unge mennesker skal nok i sidste ende søges hos forsvaret selv.

I de seneste år har man reelt drevet rovdrift på styrken, som kunne sendes ud. For mange og for hyppige udsendelser har kørt mange soldater trætte. Og for de pårørende, som er en helt afgørende back-up for for de udsendte, er det en alvorlig belastning.

En udsendelse er ikke nogen skovtur. Angreb på udsendte danske soldater er efterhånden en daglig begivenhed.

ØNSKER man fortsat at have en rimelig udsendt styrke og den dermed internationale indflydelse - og oven i købet opfylde forsvarsforligets aftalte styrkemål - må man reducere antallet af udsendelser og ikke mindst afkorte varigheden fra seks til fire måneder.

DET VIL ifølge regnekyndige koste en milliard kroner. Men det er prisen værd, hvis man vil bevare kronjuvelen i det danske forsvar.

Flugt fra forsvaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce