Flere valgmuligheder for forældrene


Flere valgmuligheder for forældrene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lederskribent Per Storm Madsen
Billede
Leder - Fyens Stiftstidende. 

Det giver god mening, at regeringen som en del af finanslovsaftalen næste år sender flere penge til landets friskoler og privatskoler - vel at mærke, hvis regeringen har sikkerhed for, at de ekstra 71 millioner kroner reelt bliver brugt efter hensigten. Nemlig til specialundervisning og til integration af elever med særlige behov. 

Dermed pålægger regeringen indirekte de private skoler at påtage sig et socialt ansvar, og det er et yderst rimeligt pres. Skulle der i den private skoleverden være skoler, som mangler vilje og lyst til at optage børn med særlige behov - hvilket der ikke er dokumentation for - får de nu sværere ved at undslå sig. 

Her kommer regeringen faktisk Socialdemokratiet og venstrefløjen i møde. Partierne i rød blok minus Radikale Venstre har i årevis kritiseret friskoler og privatskoler for social skævhed. Sagt lige ud: For at være skoler for børn af velhavende forældre.

Derfor er det uforståeligt, at Socialdemokratiet ser det forhøjede tilskud som et udtryk for, at regeringen "prioriterer de få og privilegerede", sådan som partiets undervisningsordfører Annette Lind formulerer det. Socialdemokratiets modstand er så stor, at partiet vil fjerne det ekstra tilskud til privatskolerne igen, hvis det kommer til magten efter næste valg. 

Annette Lind mener, at de ekstra millioner fra regeringen er udtryk for ideologi. Det har hun fuldstændig ret i, for i substansen er politik netop ideologi. Det skal politik også være. Man deler sig efter anskuelser, som det hed i folkestyrets ungdomsår.

Det er vel også ideologi, at Socialdemokratiet vil beskære tilskuddet til privatskolerne til fordel for folkeskolen? Med to sandsynlige følger kan man tilføje: Folkeskolen vil formentlig blive styrket, men samtidig vil privatskolerne næsten udelukkende blive for børn af overklassen. Man vil altså for alvor få et A- og et B-hold i skolevæsenet. 

Det er et demokratisk plus, at det danske skolevæsen er mangfoldigt. At forældrene kan vælge. At vi både har folkeskoler af høj standard og friskoler og privatskoler, der rammer folks livsstil og livsopfattelse. Og at det er overskueligt for forældre i yderområder at starte en friskole, hvis den lokale folkeskole nedlægges. 

Sådan skal det fortsat være. Friskoleformand Peter Bendix Pedersen nøjes med et uforpligtende håb om, at friskolerne nu bliver i stand til at optage flere børn med særlige behov. Her må han gerne blive tydeligere i mælet. For brugt korrekt er de øremærkede 71 millioner kroner et skridt i den rigtige retning. De øger valgmulighederne, også for ikke særlig velbeslåede forældre.

Det er underligt, at man kan være imod det.

 

 

Det er fint, at fri- og privatskoler får mere i tilskud. Hvis pengene bliver brugt rigtigt.
 

Flere valgmuligheder for forældrene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce