Fionia-opgøret


Fionia-opgøret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var vedtægterne, der reddede Fionias bestyrelse.

De bestemmer nemlig, at det ikke er generalforsamlingen, der vælger bestyrelsen, men repræsentantskabet - og det havde jo netop sagt god for den. I øvrigt sidder Fionia Fond på næsten 40 procent af aktierne, og da der er stort personsammenfald mellem fondsbestyrelse og aktieselskabsbestyrelse, kræves der ikke megen hjælp fra andre aktionærer, før mere end 50 procent af stemmerne er hjemme.

Så det overraskende ved tirsdagens generalforsamling var, at der alligevel mødte 1440 aktionærer op. Det viser, at de er frustrerede, bekymrede og vrede - hvilket da også fremgik af forsiden i går. Det har de også grund til.

Alt tyder på, at professor og tidligere overvismand - og aktionær - Christen Sørensen har ret, når han finder det temmelig urealistisk, at aktierne i Fionia bliver noget værd igen. Først skal statens lån på én milliard afdrages og forrentes - med godt 13 procent - og dernæst skal banken komme på ret køl og give overskud. Det kan vare længe, dels fordi der fortsat er lig i lasten i form af tvivlsomme lån, dels fordi ingen ved, hvornår tiderne bliver bedre.

På denne baggrund kan det undre, at bestyrelsen ikke helt anderledes, end det skete, klædte sig i sæk og aske, vedstod sit ansvar, ja bare fremtrådte en smule ydmyg.

Nogle mener, at Fionia ligefrem minder om Titanic, skibet der forliser, mens musikken spiller og skibets officerer lader som ingenting.

Det er et dramatisk billede, også for dramatisk. Bestyrelsen siger, at den ikke vil rende af plads - og henholder sig til, at det statslige afviklingsselskab nok har sat banken under administration, men af uransagelige grunde også har ladet bestyrelsen fortsætte. Det gør den så - og tilbage er kun at håbe, at sortseerne ikke får ret i, at Fionias dage reelt er talte, og at en afvikling venter lige om hjørnet. I så fald vil det formentlig ske ved et salg til andre banker, hvad der ikke er nogen ideel løsning. Ikke blot mister aktionærerne deres penge, men der vil også være kunder, som den eller de nye banker ikke vil have.

Som situationen tegner sig, ville en ny bestyrelse måske ikke kunne gøre tingene stort anderledes end den nuværende. Men det havde renset luften, som jo er den mulighed, ekstraordinære valg giver. Det er ikke uden grund, man i det politiske liv taler om "valg i utide", når situationen bliver for broget.

Ikke blot for aktionærer og kunder, men også for det fynske sports- og kulturliv står meget på spil. Fionia Fonds årlige tilskud på 30-40 millioner er i fare, og det samme er bankens sponsorater.

Nu må Fionia Banks aktionærer trøste sig med et tilsagn om større åbenhed omkring løn og vederlag - og navnlig med, at det indirekte valg til bestyrelsen ophører næste år.

Efter vedtagelsen forleden får den kommende generalforsamling mulighed for udskifte halvdelen af bestyrelsen. Det vil mange ikke finde tilfredsstillende, men det er dog en mulighed for at give sin mening til kende og placere et ansvar. Når det fordums så stolte skib Fionia forhåbentlig er kommet vel i havn trods dårligt sømandsskab.

Fionia-opgøret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce