Festen for Andersen


Festen for Andersen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I DANMARK er jeg født, skrev H. C. Andersen. Og som sådan er det også en national opgave at fejre 200-året for den mest verdensberømte af alle danskere.

Fordi han tilhører verden, som vi skriver på dagens kulturside. Anledningen er præsentationen af 20 store HCA-projekter, som vil sætte sit præg på hovedstaden i 2005. Store kulturelle begivenheder, hvor det Det kongelige Teater spiller en central rolle. Og verdens største parade, hvor alle danskere og udenlandske gæster kan gå i H.C. Andersens fodspor fra Valby Bakke og ind til Kongens Nytorv. På selve dagen for digterens ankomst til hovedstaden den 6. september 1819 .MEN AT DEN 14-årige dreng, der steg af postvognen i Kongens København, kom fra Fyn og var odenseaner, det er dog ganske vist.

Midt i jubelkoret over, hvad der skal ske i hovedstaden, blander der sig en fynsk bekymring for at blive glemt eller overset i festivitasen. Vel var det i København, H.C. Andersen fandt vej til berømmelsen og sin faste bopæl i mere end 60 år. Men inspirationen til nogle af sine mest berømte eventyr, dem hentede Andersen fra barndomsoplevelser i Odense. Ved åen, på slottet, i fattiggården og senere på fynske herregårde, som Andersen besøgte flittigt i sit voksne liv.

FYNOGODENSE har noget unikt at tilbyde til festen for Andersen: den ægte vare. De historiske klenodier, der ikke taber i værdi, når festen er forbi.

Og det er den største udfordring for Andersens fødeø i 2005: at udnytte den ekstraordinære nationale og internationale opmærksom om digteren og hans liv til noget langtidsholdbart.

Det er indlysende, at København er lokomotiv i den store kampagne for at få hele verden til at interessere sig for Andersen og Danmark. Men lige så indlysende bør det være, at toget kører videre til Fyn og Odense.

Men det forudsætter, at de mange spændende og målrettede fynske initativer bliver koordineret og navnlig realiseret i 2005. Med et mere langsigtet perspektiv end blot at fejre digteren og så pakke forestillingen ned igen.DETHANDLERikke om flere gynger og karusseller men om at skabe nogle vedvarende attraktioner på et højt niveau. Et børneeventyrets multihus med bøger, udstillinger og aktiviteter for børn er en oplagt mulighed.

HCA-året slutter i december 2005 med et stort fakkeltog og illumination af Odense, som dengang da H. C. Andersen få år før sin død blev udnævnt til æresborger.

Denne smukke begivenhed kunne gøres til en årlig tilbagevendende lysfest i Odense med skiftende H.C. Andersen-temaer.MÅLETMÅVÆRE, at de mange gæster, der vil besøge Fyn og Odense i 2005, får en positiv og kvalitativ oplevelse. Og får lyst til at vende tilbage. Fordi eventyret begyndte på Fyn - og det lever dér endnu.

Festen for Andersen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce