Fangen der blev fri


Fangen der blev fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET VAR et trumfkort, regeringen spillede, da den i går i Folketinget kunne oplyse, at den danske fange på Cuba-basen Guantanamo snart vil kunne forlade den berygtede fangelejr som en fri mand.

Regeringen stod ellers til spanking, fordi en samlet opposition mente, at den ikke havde talt med tilstrækkelig store bogstaver over for Washington.

Nu høstede den i stedet anerkendelse. Ikke blot er der tale om en løsladelse, men om en pure frifindelse. Modsat for en spansk fange, der ligeledes er frigivet, bliver der ikke tale om retsforfølgelse i Danmark, da der slet og ret ikke er juridisk grundlag for det. I stedet må man forvente en juridisk diskussion om erstatning.

Ikke mindst er løsladelsen en sejr for udenrigsminister Per Stig Møller, der hele tiden har talt for, at det stille diplomati i denne sag var mere nyttigt end højrøstede udfald - som svenskernes.

MEN SELV om der således er tale om en lykkelig afslutning for den danske fange, vil Guantanamo fortsat være på dagsordenen.

Der sidder på andet år 400 fanger i lejren. De sidder der uden at være stillet for en dommer, og de kan derfor i teorien være lige så uskyldige som danskeren - idet vi må formode, at danskeren er uskyldig, og at USA ikke bare af diplomatiske årsager har løsladt en terrorist, som Enhedslistens Søren Søndergaard antydede i går. Det er en skandale, og Jann Sjursen fra Kristendemokraterne har ret i, at verdenssamfundet har krav på at få at vide, "om USA er et retssamfund eller en bananrepublik".

KAMPEN mod den internationale terrorisme skal føres hårdt og ubønhørligt, men ikke på en sådan måde, at grundlæggende retsprincipper trædes under fode. Sker det, forråder man demokratiets i dets eget navn. Det bør regeringen fortsat fortælle vennerne i Washington.

Fangen der blev fri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce