Fair forandring?


Fair forandring?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Umiddelbart synes vi ikke ret godt om det skatteudspil, som S og SF officielt først lancerer i dag, men som de to partier har lækket drypvis i ugens løb. Ifølge tv- og Berlingske-kommentatoren Thomas Larsen for at få mest mulig opmærksomhed om alle de gode gerninger, de vil gøre - uden en nærmere granskning af det samlede regnestykke.

Fair Forandring kalder Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal deres modspil til regeringens skattereform, der efter oppositionens opfattelse kun tilgodeså de rige, og som da også hurtigt blev døbt rødvinsreformen. Men nu kommer Robin Hood og Little John - Thorning og Søvndal - de fattige til undsætning. De bredeste skuldre skal bære det tungeste læs, lyder filosofien, og sådanne brede skuldre indehaves blandt andet af anslået 28.000 danskere, der hver tjener over en million om året. Men den slags bør man ikke slippe ustraffet fra, så nu vil S og SF opkræve en særlig millionærskat. Også virksomhederne må punge ud med mere. Jaså. Men Thorning og Søvndal må jo mene, at det går godt for dansk erhvervsliv. Måske endda ufatteligt godt, som Poul Schlüter sagde engang.

Millionærskatten skønnes blot at kunne indbringe statskassen en enkelt milliard om året. De penge får vi ikke megen velfærd for, og denne jantelovsafgift synes således at være ren symbolpolitik. Riskoen for, at både kloge hoveder og danske virksomheder vil søge fremmede græsgange, er i høj grad til stede - med hvad det vil medføre af mistet viden og mistede arbejdspladser og dermed også tab af vækst og udvikling. Men bevares - for S og SF er det givetvis et ideologisk spørgsmål, og ideologi er jo tilladt, skønt Schlüter yndede at sige, at den slags er noget bras.

I S og SF’s ideologi ligger også at tilgodese de svage, og derfor skal folke- og førtidspensionister have flere penge. Også efterløns- og dagpengesatserne stiger - med den besynderlige begrundelse, at de fattigste skal kompenseres, når tobakken og andre usunde sager bliver dyrere. Vi troede ellers, at tanken var at vænne folk fra alt det usunde. Men det var den altså ikke. Ryg bare løs - vi sender flere penge.

Når de højstlønnede skal betale mere i skat, og når dagpengene sættes op, vil konsekvensen være, at det for både højt- og lavtlønnede bliver mindre attraktivt at arbejde. De højtlønnede gider ikke længere yde en ekstra indsats - og gevinsten ved at gå fra dagpenge til job bliver yderst beskeden.

Er det et godt signal at sende? Det synes vi ikke, for hvad er det lige, det gælder om, når efterlønnen fortsat er fredet? At få folk til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det får man ikke, hvis man følger kuren fra S og SF.

Til gengæld er det positivt, at S og SF vil bruge flere skattepenge på sygehuse og skoler - det kan ingen vist være uenige i - og lige så positivt er det, at man omsider melder klart ud, hvad man vil med danskernes skat. Hidtil har oppositionen ikke bestilt andet end at brokke sig og kritisere - uden at stille noget i stedet.

Det gør man nu - og hermed er der i det mindste opstillet et synligt alternativ til den siddende regerings politik.

Nu bliver der noget at tage stilling til på valgdagen - hvornår den så kommer. På den måde repræsenterer S-SF-­udspillet en forandring.

Om vælgerflertallet så også finder forandringen fair, er straks mere tvivlsomt.

Fair forandring?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce