Færøsk frihed?


Færøsk frihed?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når færingerne i dag går til valg, er der mange spørgsmål, de skal tage stilling til.

Som i andre vestlige demokratiske lande står velfærdsproblemerne højt på dagsordenen. Men der er ét spørgsmål, som rækker ud over dagen og vejen, og som ikke blot er et internt færøsk anliggende: Forholdet til Danmark.

NU ER DET ikke sådan, at spørgsmålet om løsrivelse skal afgøres i dag. Da der er ikke tale om en folkeafstemning, vil valgresultatet kun være retningsgivende.

Får den nuværende koalition sit mandat bekræftet, er det et tegn på, at løsrivelsesproceessen fortsætter, og at spørgsmålet endeligt afklares i 2012, hvor der efter planen skal finde en folkeafstemning sted. Men regeringskoalitionens spinkle flertal er på vippen, og i øvrigt er landsstyrets partier ikke enige indbyrdes.

Vinder oppositionen, ser det anderledes ud. Dens vigtigste partier er det borgerlige Sambandsparti, der ønsker at blive i rigsfællesskabet, og Socialdemokratiet, for hvem en løsrivelse ikke har hast. Men uanset dagens resultat vil det være uklart, hvornår Færøerne bliver en fuldt ud suveræn nation. Usikkerheden øges tilmed af, at den nuværende opposition er endnu mere indbyrdes uenige. En ny regering kan blive svær at danne.MEN SÅDAN erdemokratiet. Dets mølle maler langsomt, og i et så vigtigt spørgsmål for et folk som dets frihed er det kun godt, at processen ikke forceres. Hverken på Færøerne eller i Danmark kan nogen være interesseret i en afgørelse, der ikke er krystalklar, fordi kun den ene halvdel af befolkningen er for - eller fordi et stort antal vælgere bliver hjemme.

Herhjemme bør man dog gøre sig klart, at den dag vil komme, da båndene til Danmark hugges over. Allerede nu er færingerne godt i gang med at øve sig i at stå på egne ben.

Det må kalde på respekt, at færingerne selv med virkning fra 1. januar i år har ønsket bloktilskuddet på 1,3 milliarder kroner reduceret med 366 millioner, og at tilskuddet i de kommende år sænkes løbende i takt med, at færingerne overtager sagsområder fra danske myndigheder.

Som etyderligere tegn på ansvarlighed bruges kun en del af det danske tilskud. Resten spares op, hvad der er blevet muligt, fordi sparekniven har været i brug, og fordi fisken er vendt tilbage. Håbet er naturligvis, at olien vil vise sig. Sker det, har partierne givet hinanden hånd på, at der skal slås havkoldt vand i blodet, så pengene ikke soldes op.

Disse tegn på politisk modenhed er færingerne ikke blevet synderlig krediteret for i Danmark, hvor en underligt nedladende holdning hidtil har gjort sig gældende. Derfor hører det til den siddende statsministers fortjenester, at han har anslået helt andre toner over for færingerne end sin forgænger, der søgte at tage billige stik hjem ved at spille stærk mand.Det var - og er - der ingen grund til.

Færøsk frihed?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce