Europa som løsningen


Europa som løsningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU

Når ingen andre vil tage en drøftelse af de europæiske visioner, ville Landbrugsrådet, sagde de, så hovedetemaet på Land-brugsrådets årsmøde var Europa.

Det gav anledning til, at udenrigsminister Mogens Lykketoft fik taget bladet fra munden og fik sagt ganske skarpe ting om Europa, men også om danskernes forhold til det europæiske samarbejde.

Udenrigsministeren kunne bebude, at regeringen kommer med sin såkaldte hvidbog om sine europæiske visioner den 12. juni.

Den har regeringen været meget længe om at fremlægge. I det hele taget har regeringen glimret ved ikke at tale om Europa til trods for løftet efter afstemningen om, at NU skulle sagen sættes stærkt på dagsordenen. Men nu kommer i alle tilfælde hvidbogen.

Mogens Lykketoft slog fast, at hans drøm om det europæiske samarbejde hvilede på den grundopfattelse, at EU er Danmarks og det øvrige Europas progressive platform for den stærkere understregning af bl.a. menneskerettigheder i den øvrige verden og for en konsekvent frihandel mellem verdens lande.

Dermed bliver EU også en platform for verdenshandelsorganisationen WTO og for de fattige landes udviklning.

EU er det forum, der på ikke-protektionistisk måde kan sætte dagsordenen på en lang række områder for det, der skal ske ude i verden, bl.a., når det gælder miljø.

Derfor er EU ikke et problem i globaliseriongen, sagde Mogens Lykktoft, men EU er netop løsningen på den angst mange har for at globaliseringen løber løbsk for os.

EU er svaret på, hvordan man skaber en globalisering med et menneskeligt ansigt og således, at de sociale skel ikke øges, men ind-skrænkes, sagde udenrigsministeren.

Han slog på nødvendigheden af at tale om europæiske spørgsmål, sådan at Europa kan blive forankret i den folkelige bevidsthed, og lagde vægt på, at de nationale parlamenter kommer til at spille en større rolle i

EU-samarbejdet.

Og så var det han ønskede sig, så det gibbede i tilhørerne: At den danske EU-debat i fremtiden vil blive mindre provensiel. Jeg kan ikke forstå, sagde han, hvordan det kan lykkes os herhjemme altid at være optaget af alle andre ting, end det, der er på dagsordenen i de øvrige Europæiske lande. Det er nødvendigt, at vi herhjemme kom mer ud over ordenes negative magi. Der er simpelthen ord, der udsagt herhjemme, får alle afværgemekanismerne til at køre, sagde ministeren og sluttede sin stærke tale med at sige, at problemet med Europa ikke er det, som nogle frygter: at der træffes for mange beslurtninger i EU. Nej, problemet er, at vi er for langsomme til at træffe de rigtige beslutninger. Og så satte han trumf på: Vi danskere har med vore 5 millioner indbyggere en næsten udemokratisk stor indflydelse i EU.Det er ikke sædvanligt, at vi referer så meget i en leder.

Men når udenrigsministeren nu tog bladet fra munden og sagde det, der skulle siges, ja, så må vi konstatere, at bedre kunne det ikke siges.Hvis ministeren lægger samme kraft bag hvidbogen, kan vi måske endelig komme til at tale om Europas betydning og om vores rolle.

Europa som løsningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce