Europa holder vejret


Europa holder vejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der gik et chok gennem Europa, da det irske nej blev kendt i går. De store ord blev fundet frem. Der er heller ikke grund til at skjule, at EU er i krise. En traktat er endnu en gang faldet på gulvet, underkendt af vælgerne. Og det er alvorligt, for en traktat skal ratificeres i alle lande for at være gyldig. Dermed er op mod 10 års arbejde spildt.

Situationen bliver ikke mindre alvorlig af, at traktaten blev afvist i det eneste land, hvor vælgerne fik lejlighed til direkte at tage stilling. Stemmeprocenten var lav, og i forhold til de mange millioner europæere, der har godtaget den nye traktat, er det få, der har kastet Europa ud i sin måske alvorligste krise. Men sådan er spillereglerne. Liden tue kan navnlig i EU vælte stort læs. Og de irske vælgeres afgørelse skal naturligvis respekteres.

Problemet er, at ingen rigtig ved, hvad de egentlig har sagt nej til. Præcis som da først franskmændene, siden hollænderne forkastede den oprindelige traktat. Hvad var det, der fik irerne til at reagere? Var det kommissæren, de må vinke farvel til? Var det, fordi de mener, de sætter deres neutralitet over styr? Var det deres katolske sjæl, der blev udfordret? Var det regeringen, der skulle have en begmand?

Irerne har høstet megen gavn af deres medlemskab, og de ønsker da heller ikke at sige Europa farvel. Og smides ud kan de ikke.

Men hvad vil de så? Det er det gode spørgsmål, som gårsdagens afstemning efterlader, og som irerne nu må besvare. Det er dem, der må komme med et udspil, da det er dem, der har skabt problemet. Og imens holder Europa vejret.

Let bliver det ikke at klinke porcelænet og skabe et EU, der kan fungere med 27 medlemslande og ikke de 15, som den nuværende traktat er skabt til. Og et mere strømlinet EU var jo meningen med hele øvelsen. Men kan toppolitikerne deres håndværk - de mødes i den kommende uge for at drøfte situationen - vil de også finde en måde, der imødekommer irerne og redder det meste af traktaten. Det lover godt, at den gamle Paris-Berlin-akse er genoplivet og synes at ville tage teten. Og midt i mismodet bør det ikke glemmes, at EU ikke står og falder med den forliste traktat. EU lever med de gamle spilleregler. Ikke godt. Men lever.

Det irske nejs umiddelbare konsekvenser for dansk politik er indlysende. Der bliver ingen folkeafstemning om forbeholdene i år, og vi skal ikke tage afsked med vores statsminister foreløbig.

Men det er vigtigt at fastslå, at selv om forbeholdene ville blive en endnu tungere klods om benet under en nye traktat end under den gamle, er de fortsat skadelige for Danmark. Derfor må regeringen være tro mod sit eget løfte i regeringsgrundlaget og søge dem afskaffet, før den udskriver valg - men det behøver den som bekendt også først gøre i 2011.

Et slag er tabt. Men der er tid til at vinde et nyt. Sådan har det altid været i EU's historie, og sådan vil det også gå denne gang.

Som sagt: EU har det ikke godt. Men lever.

Europa holder vejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce