En udstrakt hånd


En udstrakt hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er forbløffende, utroligt. På mindre end 14 dage er tre af verdens lande forsvundet. Sunket i havet eller opløst i den varme luft. Landene kom til verden den 29. januar 2002, da den amerikanske præsident ­George W. Bush holdt sin "tale til nationen". "Ondskabens akse" kaldte han Iran, Irak og Nordkorea, angiveligt fordi "regimerne giver støtte og ly til terrorister".

Men ingen har hørt noget til "Ondskabens akse" siden den 20. januar i år, hvor den nye præsident Barack Obamas flyttebil rullede op foran Det Hvide Hus. Tonen er blevet en anden, hele Obamas indgangsvinkel til udenrigspolitikken er en anden end forgængerens. Skarptskårne slogans, som "dem" og "os", "hvis du ikke er med os, er du imod os", cowboy-retorikken, er smidt i papirkurven, og i stedet har han åbnet op for en ny start. Ikke fra en 0-position med en renvisket tavle, men fra en position, hvor det handler om at slå ørene ud i stedet for at slå.

Det gjorde den amerikanske præsident krystalklart i et interview på den Dubai-baserede tv-kanal Al Arabiya. Symbolværdien i, at det første formelle interview efter overtagelsen af præsidentsædet netop skete på en arabisk tv-kanal, kan næppe overvurderes, men langt væsentligere var Obamas svar. At der fremover skal samarbejdes i stedet for råbes. "Vi er parate til at indgå nye partnerskaber med den arabiske og den muslimske verden baseret på gensidig respekt". "Min opgave er at fortælle den muslimske verden, at amerikanerne ikke er jeres fjender". "I kommer til at se en person, som lytter, som er respektfuld, og som ikke alene vil prøve at fremme USA’s interesser, men som også vil hjælpe almindelige mennesker, som netop nu lider under fattigdom", lød et par af de markante udmeldinger fra Obama, som kan forvente at vinde gehør for sine synspunkter i brede arabiske kredse, bl.a. fordi han ikke har blod på hænderne.

Med sit udtalte ønske om samtale og samarbejde har han naturligvis også taget en del vind ud af sejlene på fundamentalistiske grupperinger som al-Qaeda. Det bliver fremover langt vanskeligere for de muslimske fanatikere at dæmonisere USA og sælge budskabet om "den hvide mands korstog mod islam". Også derfor var ­Obama-interviewet en genistreg.

Hvis vi skal forstå hinanden, hvis vi skal skabe forståelse for hinandens positioner, er det bydende nødvendigt, at vi lytter, at vi går i dialog med hinanden i stedet for at afvise, fordømme og marginalisere anderledes troende og tænkende.

Det vil Obama. Hans udgangspunkt er, at de fremstrakte hænders politik bør være at foretrække frem for den knyttede næves. Hans faktuelle udenrigspolitiske holdninger er formentlig ikke meget anderledes end Bush-regeringens, men hele Obamas tilgang til at løse konflikterne i klodens brændpunkter, især Israel/Palæstina-konflikten, iranske atomvåben, Irak og Afghanistan, og det han ser som Amerikas rolle og interesser, er en ganske anden.

Heri ligger fornyelsen. En velkommen fornyelse.

En udstrakt hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce