En udsat post


En udsat post

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET ER øretævernes holdeplads, Mariann Fischer Boel er blevet placeret på med udnævnelsen i går til EU's landbrugskommissær.

Alligevel er hun sikkert mere end tilfreds, og det har vi andre også grund til at være.

Længe blev der hvisket i krogene, at statsministeren var alt for sent ude, da der skulle forhandles om fordelingen af de 25 kommissærposter. Men frygten var ubegrundet. Statsministeren har gjort sit hjemmearbejde og skaffet Danmark en af de mest betydningsfulde poster i EU.

DET HAR kun været muligt, fordi han forstod det vink med en vognstang, som den nye formand for kommissionen, Jose Manuel Barosso, kom med. Der var ingen tvivl om, at han gerne så en kvinde fra Danmark.

Den hjemlige politiske pris var, at Bertel Haarder ikke kunne få sit livs drøm opfyldt om at slutte sin politiske karriere som kommissær, men måtte tilgodeses på anden vis. Til gengæld fik Danmark en toppost og Barosso en kvindelig kommissær.

De enkelte kommissærer er ikke gesandter for det land, de kommer fra. De skal kæmpe for europæiske interesser frem for fædrelandets. Alligevel er det ikke uden betydning for et land, hvilken post dets kommissær får, og den vægt vedkommendes røst har i det koncilium af kommissærer, der i fælleskab træffer alle vigtige beslutninger.

Dermed vil Fischer Boel også få et betydeligt ansvar for EUs udvikling og forhold, som vil være afgørende for udfaldet af de forestående folkeafstemninger.

NOGLE MENER, at en dansk politiker, der bliver EU-kommissær, går ind til evig glemsel. Sandt er det, at Mariann Fischers Boels umiddelbare forgænger, Poul Nielsson, ikke havde nogen markant profil. Men han var nu heller ikke særlig synlig som minister herhjemme. Med den øgede interesse for EU, som trods alt kan konstateres efter valget til Parlamentet, må man håbe, at Mariann Fischers Boels lyse hoved fortsat vil tone frem på skærmen.

ØRETÆVER SKAL hun nok få. Ganske vist er EUs omstridte landbrugsordninger under - langsom - afvikling, men de koster fortsat fælleskabet 345 milliarder kroner, hvad der svarer til 42 procent af budgettet. Der skal ske en yderligere afvikling, og en reform af sukkerstøtten er også en af de udfordringer, der venter.

Velmenende ord gør det ikke, ej heller dygtigt udarbejdede reformer. De skal forhandles på plads i ministeråd og parlament af politikere, der skal forsvare deres politik på hjemmefronten og hele tiden har næste valgdag for øje.

INTET OMRÅDE ER SÅ følsomt som landbruget, fordi der er tale om kultur og livsform. Høtyvene står parat.

Der er derfor god grund til at ikke blot at lykønske fruen til Østergaard med æren, som er stor, men også ønske hende lykke til at nå nogle af de resultater, der er så hårdt tiltrængt.

EU-komissær: Der er ikke kun grund til at lykønske Mariann Fischer Boel med æren, men også ønske hende lykke til at nå nogle af de resultater, der er så hårdt tiltrængt på landbrugs- området.

En udsat post

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce