En klog beslutning


En klog beslutning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET VIL VÆKKE skuffelse flere steder, at Danmark alligvel ikke skal lede et brigadehovedkvarter i Irak.

Det danske forsvar har forudsætninger for at løse opgaven, og alene at få anmodningen var en fjer i hatten

Opfordringen havde også et politisk aspekt, fordi den var en amerikansk cadaux til Danmark. Det er kun en symbolsk styrke, vi sendte tilGolfen, men dog udtryk for en solidaritet, som i hele EU-kredsen ellers kun England viste.NÅR SÅ FÅ denne gang sluttede op om USA, var det som bekendt, fordi FN ikke stillede sig bag krigen. Det splittede verden og førte herhjemme til, at regeringen kun havde Dansk Folkeparti at støtte sig til, da den alvorlige beslutning om dansk deltagelse i krigen skulle træffes.FOLKERETLIGT er situationen nu rodet. Med FN som passiv tilskuer er invasionsstyrken blevet en hær, der har besat et land . Hensigterne er de bedste. Man vil skabe et demokrati og inddrage alle tre større befolkningsgrupper. Men situationen er kaotisk. I denne situation påhviler det invasionstyrkerne - og altså også Danmark - at opretholde ro og orden og få samfundet til at fungere. Hvornår FN kommer ind i billedet som i Kosovo, og om amerikanerne overhovedet vil tillade, at det sker, ved ingen.DET VAR I DENNE uoverskuelige situation, at Danmark skulle sige ja eller nej til den amerikanske opfordring.

Regeringen valgte onsdag aften at sige nej. Det var en klog beslutning, selv om den utvivlsomt har smerter specielt statsministeren, der tilsyneladende vil strække sig langt for at følge USA.

Ingen ved i dag præcist, hvilke opgaver det påtænkte brigadehovedkvarter skal løse. Så meget ved vi dog, at med de fjendtlige stemninger over for Amerika, der allerede nu hersker i dele af den irakiske befolkning , kan opgaven blive langvarig, blodig og gøre Danmark til en brik i opgøret mellem den arabiske verden og USA.

Af disse grunde syntes Fogh Rasmussen og Per Stig Møller heller ikke at have fået meget ud af deres forsøg i Athen på at få andre lande med.

Tankegangen er formentlig, at krigen var amerikanernes ønske, og nu må de så selv rage kastanjerne ud af ilden, eller hurtigst muligt acceptere, at FN kommer på banen.TILBAGE BLIVER, at der skal nødhjælp frem og genopbygningsarbejde i gang. Derfor er det godt og rimeligt, at Danmark i dette andet geled stiller med kontingent, selv om FN endnu ikke er med i billedet.

Ved at sige nej til at stille med et hovedkvarter har regeringen ydet et bidrag til at genskabe enigheden i Folketinget om udenrigs- og sikkerhedspolitiken. Og Socialdemokratiet kommet regeringen i møde ved at sige ja til en stabilseringsstyrke.

Det har ikke så meget med konsekvens og rene linjer at gøre, men til gengæld med en sund, dansk tradition om at tale sig til rette og lade besindelsen råde.

En klog beslutning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce