En farlig fuser


En farlig fuser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEN blodige nytårsaften, der helt usædvanligt også kostede menneskeliv, fik hurtigt politikerne op på nytårsbenene. Allerede nytårsdag var der fremsat krav om en skærpet fyrværkerilovgivning. Når nogen kan dø ved ulykker med helt lovligt fyrværkeri, er der behov for det, sagde således SF'eren Anne Baastrup, den fynsk valgte formand for Folketingets retsudvalg.

Det lyder jo, lige her og nu, meget rigtigt. Og de familier, der på ulykkelig vis har mistet deres kære, vil givet støtte Anne Baastrup og det politiske flertal, der straks tegnede sig. Uden om regeringen, i øvrigt. Det samme vil folk, der har fået ødelagt deres øjne eller hænder - men da hovsa-lovgivning aldrig er af det gode, er der grund til at spise brød til og tænke først.

MED AL respekt for nytårsaftens ofre er det - ifølge Odense Universitetshospital - en kendsgerning, at antallet af fyrværkeriskader er halveret i de senere år. Desuden sker de fleste ulykker, når folk affyrer ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri. Og da den slags er forbudt i forvejen, hjælper det næppe at forbyde det én gang til. Her hjælper kun kampagner, oplysning og måske strengere straffe til dem, der sælger og ligger inde med det ulovlige skyts - hvilket da også er indeholdt i den fornuftige del af oppositionens forslag. Fornuftigt er det også, som en Odense-overlæge sagde i avisen i går, at undersøge, om visse fyrværkerityper er placeret forkert i godkendelsessystemet. Er det forbundet med fare for liv og lemmer at fyre det af, bør det naturligvis fjernes fra markedet.MEN FAREN ved alle forbud er jo, at de er spændende at overtræde.

Hvis man ikke må ryge i lufthavnen eller et andet frelst og helligt sted, hvor man ikke i alles interesse har fundet det ulejligheden værd at indrette et rygerum, gemmer man sig i et hjørne og gør det alligevel. Trods - eller måske på grund af - de latterlige skræmmebudskaber, som cigaretpakkerne nu er forsynet med. Tryk avler modtryk. Det er muligt, at rygerne er godt dumme - i og med, at de overhovedet ryger. Men de er ikke nødvendigvis så uintelligente, at de behøver at blive tiltalt i børnehavesprog og advaret om en risiko, de udmærket ved eksisterer. Klogere var det nok i stedet at trykke endnu tydeligere advarsler og udførlige vejledninger på for eksempel nytårsraketterne, der sædvanligvis betjenes af amatører uden begreb om, hvad de har gang i.

VI ER ikke uden forståelse for baggrunden for de skærpende forslag, der nu er fremsat. Men risikoen er, at salget af det ulovlige og hjemmegjorte fyrværkeri vil gribe om sig. Derfor tror vi heller ikke på ideen om at forbyde fyrværkerisalget uden for jule- og nytårstiden. De forholdsvis få, der gider bulder og brag på en sommerdag, får fat i remedierne alligevel.

Måske endda af en langt voldsommere type end tilladt i øjeblikket på det danske marked. Det bør politikerne tage med i deres overvejelser, inden de hastelovgiver. Vi skulle nødigt ende med en farlig fuser, til hvilken man som bekendt aldrig bør gå tilbage.Nytårsskader: Strengere fyrværkerilove lyder sympatisk. Men tryk avler modtryk, og risikoen er, at det ulovlige salg griber om sig.

En farlig fuser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce