Elregningen stiger


Elregningen stiger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AFGIFTER

Elmarkedet er liberaliseret: på elbørsen kan der købes el til meget lav pris - og alligevel kan man læse, at elprisen stiger hos øens elselskaber næste år.

Forklaringen på stigningen, kan man læse, er, at elselskaberne nu er tvunget til at købe 46 procent i stedet for som sidste år 40 procent prioriteret el, dvs. miljøvenlig elektricitet fra f.eks. vindmøller og decentrale kraftvarmeværker.

Det er også korrekt, at prioriteret el er væsentlig dyrere end fri el, og isoleret set betyder denne ændring en prisstigning. Det er imidlertid interessant at notere sig, at kun 20 procent af den pris, elforbrugeren betaler for en kWh, er for selve strømmen, fri eller prioriteret. Eltransport udgør 15 procent, dvs. ikke væsentlig mindre end selve produktet.

Den store vinder er imidlertid staten, idet 65 procent af prisen er afgifter og moms.Aben for stigningen er således placeret det forkerte sted. Distributionsselskaberne og - i særdeleshed - staten scorer de store gevinster. Afgiftsandelen af en kWh er lige så høj som marginalskatteprocenten.

Elregningen stiger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce