Efter krigen


Efter krigen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LEDER

Vide kredse over hele verden er med rette skeptisk over for det igangværende opgør med regimet i Afghanistan. Men opgøret var uundgåeligt. USA måtte reagere og lagde ikke skjul på, hvordan reaktionen ville forme sig. Det er en forudsigelig ”krig”, der udkæmpes.

Det er også en krig med mange ubekendte.Kan det overhovedet lade sig gøre at komme terrorismen til livs med militære midler? Tvivlen nager unægtelig, for der er tale om fjender, som kan findes overalt, men som først er synlige, når de slår til.

Hvad hvis talibanernes regime i Afghanistan bryder sammen? Hvem skal udfylde tomrummet? Uden en regering bliver landet endnu mere ustabilt og destabiliserende end nu. Og er det så bagefter Irak og andre mistænkte landes tur til at blive bombet, sådan som det har været antydet i Washington?

FORHÅBENTLIG ikke. Afghanistan-aktionen bør være præcis og begrænset i tid og omfang. Går amerikanerne og briterne også efter for eksempel Saddam Hussein, bliver der for alvor uro i den muslimske verden.

Det er der jo i forvejen, fordi den til lejligheden etablerede alliance ikke har formået at vinde befolkningernes opbakning til slaget mod talibanerne. Der er overalt stor sympati for bin Laden, som måske taber det militære slag, men vinder propagandakrigen.

Har man forresten hørt en eneste ayatollah eller anden højtstående islamisk gejstlig fordømme terrorhandlinger – og dermed bin Laden – selv om de er i strid med Koranens ord?

USA HAR til formålet allieret sig med en stribe diktaturer ud fra devisen, at hensigten helliger midlerne.

Men efter krigen bør der ryddes op i rodet. Så er det på tide, at Vesten ligeud siger, at der foregår oprørende krænkelser af menneskerettigheder i muslimske lande. Det er nok at nævne Saudi-Arabien.

Det er også på tide, at USA’s støtte til Israels undertrykkelse af palæstinenserne bringes til ophør. Og at Pakistan får besked om at stoppe sin infiltration i Kashmir og forhandle sig til en løsning med Indien.

Men tiden vil også være inde til, at Vestens demonstrativt arrogante følelse af overlegenhed bringes til ophør.

Almindelige troende muslimer har intet ønske om at leve i en verden som den, talibanerne og Osama bin Laden går ind for. De ønsker som alle andre et anstændigt liv med personlig frihed, men oplever især USA’s indflydelse som hindringen for at få ønsket opfyldt.

BRITERNES Tony Blair har i højere grad end præsident Bush formuleret filosofien bag den igangværende kampagne. Der er, siger han, tre fronter: en militær, en humanitær og en diplomatisk.

De to første er åbnet og synlig for os alle. Den diplomatiske, som er den vigtigste, trives ofte bedst i det skjulte. Men det er på den front, det egentlige slag skal vindes.

Efter krigen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce