Edens baghave


Edens baghave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HVIS IKKE, det handlede om danske soldaters sikkerhed i Irak og Danmarks anseelse i udlandet, så ligner Hommel-sagen en militær farce. Alle skyder på hinanden, og op gennem systemet skyder man ansvaret fra sig.

Skulle nogen have næret bekymring for ytringsfrihedens vilkår i dansk forsvar, så er de i hvert fald galt afmarcheret. Sagens foreløbige hovedperson anklager sin oberst for at have ladt hende i stikken, obersten kalder forsvarschefen for dobbeltmoralsk, og forsvarsministeren har givet forsvarschefen en næse for ikke at være blevet informeret.

Alt imens forsøger forsvarets auditører at finde ud af, hvad der skete i den danske Camp Eden i Irak for to måneder siden, og hvordan sagen siden er håndteret.

FOR ENDNU er det ikke klartlagt, om Hommel-sagen handler om afhøringsmetoder, der er i strid med Geneve-konventionen, eller blot er en storm i et glas vand.

For det var nægtelse af et glas vand, der fik bægeret til at flyde over hos en dansk-iransk tolk i Camp Eden. Tolken klagede til lejrens chef over de afhøringsmetoder, som den danske officer, Annemette Hommel, anvendte. Blandt andet at have nægtet en iraker et glas vand under afhøringen.

I et interview i lørdagsavisen giver tolken udtryk for, at han ikke havde forestillet sig, at sagen ville få de konsekvenser og det omfang, der nu er tale om. Han ville blot gøre opmærksom på nogle forhold, der efter hans opfattelse af "danske værdier" ikke var acceptable. Og i den tro, at hans brev blot ville føre til en intern undersøgelse.

DEN KVINDELIGE officer er nu selv havnet i den offentlige gabestok, endnu før hendes sag er undersøgt.

I udenlandske medier er den danske Hommel-sag bragt op i sammenhæng med den kvindelige sergent, Lynndie England, der netop nu er stillet for retten i USA for fangemishandling i Abu Ghraib-fængslet i Irak.

En sammenligning helt ude af proportioner, men som i hvert fald har fået skabt opmærksomhed om den danske Camp Eden. I en sådan grad, at det formentlig er årsag til de terror-trusler, der i weekenden blev fremsat mod Danmark af en ukendt, irakisk gruppe.

UANSET, hvad forsvarets auditører måtte nå frem til i deres undersøgelser, så har sagen skadet den danske indsats i Irak og gjort livet farligere for de danske soldater.

Politikens tidligere chefredaktør Herbert Pundik mener ligefrem, at Danmark omgående bør trække sine styrker hjem, fordi respekten for "danske værdier" og krigsførelse i Irak er to uforenelige størrelser, der kun vil føre til danske tab.

Indtil nu er det dog lykkedes at holde fanen højt, når danske styrker har været sendt ud til nogle af verdens brændpunkter. Der har altid stået respekt om vore soldaters faglige kunnen og moral.

Ingen forventer, at der kan vokse roser i Camp Edens have, men vi må kunne stole på, at den holdes ren for vildskud.

Hommel-sagen: Endnu mangler der klarhed over, hvorvidt der er tale om ulovlige afhørings- metoder eller blot en storm i et glas vand.

Edens baghave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce