EU's fy-ord


EU's fy-ord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DET ER VELKENDT, at ord kan blokere en debat. Vi så det, da det europæiske samarbejde blev til. I mange år var ordet union et fy-ord, skønt det brugtes i alle andre lande, og skønt det var Rom-unionen, vi meldte os ind i. Vi kunne nok tale om for eksempel Dansk Boldspil-Union, men i politisk sammenhæng gav ordet union uheldige associationer. Måske det skyldes Kalmarunionen!PÅ SAMME MÅDE ser det ud til, at ordet præsident vanskeliggør en meningsfyldt debat. I sit europapolitiske oplæg forleden talte statsministeren da også om en præsident eller en formand for EU. Men det var ordet præsident, medierne greb.

Reaktionen udeblev ikke. Alene tanken kaldte straks forargelsen frem. Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl undså sig ikke for at mene, at statsministeren kun foreslog en præsident, fordi han selv ville være det. Kan niveauet komme længere ned?

VI KAN GODT acceptere, at formanden for Højesteret er præsident, og at humanitære organisationer har en præsident. Der heller ingen, der undres over, at Folketinget ledes af et præsidium. Men uden for landets grænser mener danskerne, at en præsident er et statsoverhoved.

Forhåbentlig lykkes det alligevel at få en reel debat. Statsministeren har i hvert fald gjort sit. Hans tale var sagligt stærk og taktisk klog. Hans forslag om både at styrke kredsen af stats- og regeringschefer - Det Europæiske Råd - og Kommissionen er konstruktivt. Risikoen kan ganske vist blive bureaukrati og magtkampe mellem de to organisationer og deres præsident og formand. Men det er fornuftigt at fordele magten og styrke de nationale parlamenter.

DA FOGH Rasmussens konstruktion yderligere sikrer de mellemstore og små lande indflydelse, burde hans udbygning af det fransk-tyske forslag - for det er jo det, der er tale om - kunne samle tilslutning.

Netop tilknytningen til det fransk-tyske udspil og Fogh Rasmussens timing demonstrerer den danske statsministers strategiske evner. Bedre kunne det danske formandskabs succes næppe udnyttes. Vi er blevet synlige på den europæiske scene.

GRUNDLAGET ER dermed omsider lagt for en dansk Europa-debat, der ikke handler om diæter og krumme agurker. Forhåbentlig bliver vi også sparet for en debat om, hvor en eventuel præsident skal bo, og hvad lønnen skal være. Hovedemnerne må blive, hvordan et udvidet EU kan fungere og løse de opgaver, som de enkelte lande står magtesløse overfor.

Socialdemokraterne skal nok spille med, og mon ikke også SF? De skeptiske i dette parti bør betænke, at det eneste fællesskab, der kan afbalancere USA, er det europæiske. Skal vi tages alvorligt og gøre os gældende på den internationale scene, må Europa forene kræfterne.

ELLER SAGT på enanden måde: Europa må have et telefonnummer, som Det Hvide Hus kan ringe til, når det brænder på.

EU's fy-ord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce