EU må handle nu


EU må handle nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HVIS der er to, som ikke står sammen, er det Israels regeringschef, Ariel Sharon, og det palæstinensiske selvstyres præsident, Yasser Arafat. Til gengæld er de p.t. fælles om at sidde i problemer til halsen.

Sharon ligner nærmest en færdig mand i israelsk politik, efter at han har mistet grebet om sit parti og er i mindretal i parlamentsgruppen.

Arafat ligner tilsvarende en færdig mand, efter at den palæstinensiske befolkning omsider er blevet træt af dels hans manglende politiske resultater, dels den korruption og nepotisme, han har tilladt, men muligvis ikke selv nydt godt af.

SVÆKKELSEN af de to stridbare nøglefigurer i den mellemøstlige konflikt skaber dog ikke umiddelbart fornyet håb om fremskridt i den nærmest ikke-eksisterende fredsproces.

Den såkaldte køreplan for fred, som blev til under det danske EU-formandskab i 2002 og støttes af kvartetten EU, USA, FN og Rusland, opererer med israelsk tilbagetrækning fra Gaza og Vestbredden og oprettelse af en selvstændig palæstinensisk stat i 2005.

Tidsplanen er illusorisk, men Ariel Sharons beslutning om inden for et år at fjerne de jødiske bosættelser i Gaza og derpå trække alle israelske soldater ud er det mest radikale initiativ, nogen israelsk regeringsleder hidtil har taget.

Det er desværre også årsagen til hans politiske svækkelse, selv om meningsmålinger i Israel viser folkeligt flertal for en to stats-løsning.

På palæstinensisk side er der også folkelig tilslutning til fredskøreplanen og samtidig politisk lammelse.

DET ER en situation, som bør få køreplans-kvartetten til at agere hurtigt og beslutsomt. USA foretager sig næppe noget så tæt på valgdatoen og med præsident Bush's ensidige støtte til Israel in mente. Derfor ligger bolden hos det udvidede EU, som i højere grad end FN og Rusland kan få den arabiske verden i tale.

Det er kun to år siden, Den Arabiske Liga gav Israel et tilbud, som desværre blev afslået. Det lovede fred for jord, og den formel kan der bygges videre på.

Derfor skal sikkerhedsmuren enten fjernes eller - som også FN's generalforsamling opfordrer til - følge Den Internationale Domstols kendelse for nylig, så palæstinensernes territorium på Vestbredden bliver så sammenhængende som muligt.

Fremfor alt skal der skabes et økonomisk fundament for opbygningen af et palæstinensisk samfund i først og fremmest Gaza. Infrastrukturen er smadret, levevilkårene utålelige, arbejdspladser nærmest ikke-eksisterende.

TIL GENGÆLD må palæstinenserne skabe orden i eget hus. Kravene til Israel om at indstille ydmygelserne af det besatte folk skal have følgeskab af et stop for palæstinensisk terror mod den israelske befolkning.

Kun hvis befolkningerne på begge sider oplever øget sikkerhed og håb om et bedre liv, vil viljen til fred for alvor slå rod.

Fredsudspil: Det udvidede EU bør gå aktivt ind i Mellemøst- konflikten, hvor stridens to nøglepersoner er ved at miste grebet.

EU må handle nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce