Det store skatteslag

Foto: Tegning: Gert Ejton

Det store skatteslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var smart, men også klogt af regeringen at bede den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch være formand for Skattekommissionen. For dermed sikrede man sig både en økonomisk kapacitet og en mand, der kender det politiske spil og derfor ved, hvilke forslag der vil have gang på jorden, når politikerne skal til forhandlingsbordet.

Normalt kan det ikke anbefales, at ekspert-kommissioner får tidligere toppolitikere i spidsen og dermed fristes til at tage andre hensyn end rent saglige - rent bortset fra, at de professorer og andre eksperter, der normalt befolker kommissionerne, næppe egner sig til at løbe rundt og snuse på Christiansborgs gange. Men har man en mand som Carsten Koch ved hånden, er det klogt at bruge ham, specielt når det drejer sig om et så ømtåleligt emne som skat. Det forslag, han fremlagde i går, er sagligt stærkt og så afbalanceret, at det burde kunne samle et bredt flertal.

Opgaven var ikke let. Skatten på den sidst tjente krone skulle markant sænkes for at få flere i arbejde. Samtidig måtte ejendomsværdiskatten ikke forhøjes; der skulle være tale om en fordelingspolitisk afbalanceret konstruktion. Og det skulle være en grøn reform.

Alt det har kommissionen opfyldt. Tilmed er der tale om en finansiering krone for krone. De så meget omtalte dynamiske effekter har kommissionen klogeligt valgt at se bort fra.

Problemet har naturligvis været at finde pengene. Også her har kommissionen haft en heldig hånd. En række fradrag foreslås gjort mindre, SU-perioden forkortet, grønne afgifter forhøjet. Erhvervslivet bidrager også.

Mest kontroversielt er forslaget om at sænke boligejerens rentefradrag. Med så mange boligejere, som det danske samfund har, og så trængt boligmarkedet er netop nu, er der tale om højeksplosivt stof. Et ramaskrig vil da sikkert også rejse sig - men forslaget er rigtigt. Da de fleste boligejere får skattelettelser på anden vis, må det være muligt at forklare de mange skræmte, at skattereformen ikke driver dem fra hus og hjem. En øget beskatning af mursten er ikke blot rimelig, men også nødvendig for at finansiere de betydelige skattelettelser, som så mange kræver.

Forslagets sociale profil er et andet varmt emne, blandt andet fordi forhøjede grønne afgifter vender den tunge ende nedad. Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil i den kommende tid kappes om at fremstå som folkepensionisterens sande venner. Mon ikke det ender med en større ældrecheck?

I det hele taget var det et større skatteslag, der tog sin begyndelse i går. Heldigvis nåede ingen for alvor at tale sig bort fra hinanden.

Kommissionen har præsteret et flot håndværk. Det må vi nu forvente, at politikerne også er i stand til. Med sin gode politiske næse har Carsten Koch snuset sig frem til en form for mæglingsforslag, hvor alle får, og alle giver. Derfor skylder politikerne os at lade forslaget danne rygrad i den bredt fundamenterede og holdbare skattereform, situationen råber på.

Det store skatteslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce