Det store lønkup


Det store lønkup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjældent har forvirringen været så total blandt politikerne, og sjældent har fagbevægelsens ledere været så kamplystne som nu.

Der er nærmest dømt lønkup på forhånd, her kort tid før de offentlige forhandlere sætter sig ved forhandlingsbordet for at indgå nye overenskomster.

Der er måske ikke så meget at bebrejde fagbevægelsens top. De har jo som opgave at skaffe deres medlemmer så mange fordele som muligt, men argumentationen om lønforholdene her og der halter alligevel.

Løn er nemlig ikke bare løn. I den private og den offentlige sektor har parterne således prioriteret forskelligt gennem tiderne, og det ved de fagbosser, som udtaler sig så skråsikkert, udmærket. Tryghed og andre garantier har således altid spillet en større rolle hos det offentlige.

Når lønnen nogle steder halter bagefter i den offentlige sektor, skyldes det måske mere mangel på lederskab end mangel på penge.

Begrebet ny løn blev således en fiasko og førte slet ikke til den lønspredning, som var hele meningen. De markedsmæssige principper, som private virksomheder belønner deres medarbejdere efter, er aldrig trængt ind i statens eller kommunernes gemakker.

For nu at tage et eksempel: Der er stadig næsten ingen forskel på, hvad folkeskolelærere tjener, selv om alle, som har gået i skole, godt ved, at der findes både gode og dårlige lærere.

En sådan mangel på belønning af initiativ og konsekvens af det modsatte var aldrig gået i en privat gesjæft.

Men den diskussion interesserer heller ikke politikerne. Her handler det om at tækkes de mange vælgere i den offentlige sektor.

Derfor har vi set Helle Thorning-Schmidt, Villy Søvndal og Pia Kjærsgaard i en sjælden forbrødring. Først med den nye LO-boss, siden som en usædvanlig, fælles opposition.

Disse politiske ledere - af en avis forleden benævnt AOF-flertallet - har sat deres egen dagsorden gående ud på at behage de offentligt ansatte, uanset om argumenterne holder.

Nuvel. De lavest lønnede i social- og sundhedssektoren fortjener et ekstra skulderklap. Også fordi det netop her er svært at tiltrække de mange hænder, vi får brug for.

Men i store dele af den øvrige offentlige sektor er der ikke noget at komme efter.

Den ny alliance mellem Helle og Pia er bemærkelsesværdig. Det er ikke mange år siden, Poul Nyrup fra Folketingets talerstol hvæsede til Pia Kjærsgaard: Stuerene bliver I aldrig. Ord, der senere kom til at forfølge ham, og som nu søges glemt.

Det store lønkup bliver gennemført. Regeringen kommer i den sidste ende til at finde pengene. Pia Kjærsgaard bestemmer - så for Fogh gælder det nu om at afværge, at forbrødringen mellem Helle og Pia fører til endnu flere kup.

Det store lønkup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce