Det nye forsvar


Det nye forsvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MINISTERSKIFTET i Forsvarsministeriet var åbenbart det, der skulle til for at nå til vejs ende i de træge forhandlinger om et forsvarsforlig. Med Søren Gade for bordenden lykkedes det for regeringen at opnå et bredt forlig. Og selv om det nu er et par dage siden, har oppositionen svært at få armene ned igen af begejstring.

DET ER der måske god grund til, når man ser et halvt år tilbage på regeringens udspil. Det skulle ændre Danmarks forsvar til ukendelighed ved at sige farvel til det gamle mobiliseringsforsvar og etablere en smidig styrke, der lynhurtigt kunne sættes ind i et af verdens brændpunkter. Men alligevel bevare nogle traditionelle elementer i fremtiden. Først og fremmet værnepligten, Hjemmeværnet - og så lige noget nyt isenkram i form af tre ubåde til afløsning af de gamle, som i høj grad trængte til udfasning.

SÅDAN KOM det ikke til at gå. Ønsket om det brede forlig var så stærkt, at der sikkert både hos Venstre og de konservative er vælgere, der i disse dage gnider øjnene, når de læser hele forligsteksten.

Værnepligten er ganske vist blevet bevaret, selv om socialdemokrater og radikale helt ville afskaffe den og erstatte de værnepligtige med en professionel hær. Nu blev den så på fire måneder - og dermed fik Dansk Folkeparti en luns i form af en måned mere end regeringens oprindelige forslag. Men det vigtigste er, at man med den korte værnepligt undgår at komme i konflikt med Grundlovens ord.

Den politiske vurdering af de fire måneder, er der ikke enighed om. Regeringens forhandlere mener at have sikret værnepligten i forsvaret, mens Socialdemokraternes talsmand fastslår, at man har banet vejen for den professionelle hær.

ET ANDET væsentligt element i regeringspartiernes udspil var Hjemmeværnet. Det bliver også bevaret - måske et lidt for stort ord al den stund, at den hidtidige bevilling på 700 mio. kroner er skåret ned til 300 mio. kroner. Samtidig er værnet blevet delt i en aktiv del og en foreningspræget del, der mest vil få karakter af en soldaterforening, hvor man kan udveksle gamle soldaterhistorier.

UBÅDENE overlevede heller ikke ønsket om forlig. Det gav besparelser på fire mia. kroner, som man omsætter til helikoptere og et Hercules transportfly, så mænd og materiel hurtigt kan udsendes til diverse brændpunkter.

På indkøbslisten bliver der også råd til en række hjemmeværnskuttere, der udstyres, så de kan sættes ind i bekæmpelse af forurening omkring de danske kyster. Et prisværdigt initiativ, selv om det ikke alene kan sikre det fem-årige forsvarsforlig en topkarakter.

DET BREDE FORLIG er i sig selv nok det mest positive, man kan fremhæve. Hvordan effekten vil være på forsvaret er en anden sag. Det vil vise sig ved den årlige evaluering, der er indbygget i forliget.

Det nye forsvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce