Det koger stadig


Det koger stadig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det lykkedes ikke statsministeren at lægge låg på diskussionen om Danmarks udlændingepolitik på sit improviserede pressemøde på Marienborg. Gryden koger stadig, og det vil den med garanti gøre, indtil der er skabt klarhed - og det sker næppe foreløbig. I hvert fald ikke når det gælder Danmarks muligheder for at føre en politik, der ikke harmonerer med det øvrige EU og EF-Domstolen.

Anderledes er det med kritikken af Udlændingeservice, der som bekendt var første kapitel i sommerdramaet. Her vil vi med Ombudsmandens redegørelse sidst i denne måned være klogere på, om Udlændingeservice har forsømt at orientere om de rettigheder, danske i udlandet har som EU-borgere, og hvor højt i systemet et ansvar i givet fald kan placeres.

Det ville Fogh Rasmussen nu slet ikke forholde sig til - med henvisning til, at Ombudsmanden er inde i sagen. Men hvad havde der været i vejen for, at han havde udtalt sig principielt? Intet, og det ville tilmed have dækket ham af over for den kritik for ikke at sige noget, der nu hagler ned over ham.

Det mest kontante, statsministeren sagde om forholdet til EF-Domstolen var, at Danmark naturligvis vil rette sig efter dommen. Dermed underkendte han sin integrationsminister, der har koketteret med, at vi da bare kunne sidde den overhørig. Ellers bagatelliserede Fogh sagen. Det var kun et hjørne af den danske udlændingepolitik, der var berørt. Nu ville han rejse sagen over for Kommissionen, og da andre lande også er betænkelige ved den omstridte dom, så statsministeren ikke de store problemer.

Det gør til gengæld alle eksperter, der ikke anser det for sandsynligt, at vi kan ændre det direktiv, som domstolen har fortolket, eller få skabt en fælles flygtningepolitik i Europa. Så skal Danmark da først opgive sit forbehold, og hvem tror på det?

I øvrigt anbefalede vor statsminister på god jysk maner, at alle nu køler lidt af. Det er et godt råd. Hvis problemet alene er, at dommen giver illegale flygtninge en mulighed for at komme til Danmark, hvis de gifter sig med en dansk statsborger i udlandet, drejer det sig ifølge Fogh kun om cirka 200 personer.

I andre lande er problemet langt større, og selv om disse lande ikke alle beklager, at de på denne måde får tilført arbejdskraft, er der måske en mulighed for at nå til forståelse i Kommissionen om at lukke det hul, dommen tilsyneladende åbner. Misbrug er der ingen, der ønsker at dække over.

Kunne vi herhjemme måske til gengæld forstå, at andre undrer sig over, hvorfor Danmark har den mest restriktive udlændingepolitik i Europa - og undsiger en domstol, vi selv har været med til at oprette og netop har ønsket at give større beføjelser - har sommerens ophedede diskussion ikke været forgæves.

For at forvente, at vi måske selv kunne diskutere princippet om at udelukke en ung dansker fra at gifte sig med en udlænding og derefter bosætte sig i fædrelandet, er nok for meget forlangt.

Det koger stadig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce