Det evige omkvæd


Det evige omkvæd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et folkeoprør af et efter danske forhold usædvanligt stort omfang er brudt ud i Kerteminde, hvor cirka 700 beboere forleden demonstrerede imod en sparerunde, der vil betyde voldsomme nedskæringer i skoler og daginstitutioner, blandt andet i form af fyringer.

Demonstrationen foregik i forbindelse med et byrådsmøde, som på grund af den massive borgerinteresse var flyttet til Kertemindehallen.

Tidligere i den forløbne uge kunne Stiftstidende fortælle, at de politiske partiforeninger i højere grad end tidligere har problemer med at mønstre kandidater til kommunalvalget i november. Og nogle af de lokalpolitikere, som ikke genopstiller, angiver som hovedårsag de "stramme økonomiske tøjler", som regeringen holder kommunerne i.

Da trængslerne i Kerteminde findes i blødere udgaver i de fleste andre fynske kommuner, er det samlede billede altså følgende: Det er blevet for surt at være kommunalpolitiker, fordi kommunerne ikke får penge nok fra staten.

Omkvædet er blevet en evergreen i venstre side i samtlige byråd, men selv med den underliggende dagsorden, at der skal hakkes på VK-regeringen så ofte som muligt, kan udsagnet meget vel være rigtigt.

Kan være! For udsagnet er også en gratis omgang, forstået på den måde, at det er umuligt at tjekke for menigmand.

Og hvis man ukritisk køber påstanden, må næste skridt være, at de frustrerede lokalpolitikere udskifter deres forhandlere i Kommunernes Landsforening (KL). For hvad må folket lægge øre til hvert år i juni, når aftalen mellem staten og kommunerne er faldet på plads?

"Joh", plejer KL’s topfolk Erik Fabrin (V) og Anker Boye (S) at sige til mikrofonerne, "det er en stram aftale, men vi kan leve med den".

Indgår Fabrin og Anker Boye aftaler, der er håbløse at holde, eller hvad?

Et gæt er, at sandheden befinder sig et sted midt i skudlinjen af regeringens og KL’s gensidige beskyldninger.

Tanken er nærliggende, når Kertemindes respekterede borgmester Palle Hansborg-Sørensen (S) om sine røde tal erkender, at man burde have grebet ind tidligere.

Med andre ord er stram og ansvarlig økonomisk styring i tæt samarbejde med ledende embedsmænd en opgave for tidens lokalpolitikere - udover de visioner, der gerne skulle adskille politikeren fra administratoren.

I den anden ende er der ingen tvivl om, at skattestop og -lettelser har påvirket kommunenes service meget.

I den forbindelse kan man lidt drillende vove den påstand, at en del af de protesterende Kertemindeborgere formentlig har det meget godt med regeringens skattepolitik.

Hvis ikke den stadig var lidt af en folkelig sællert, ville Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal næppe behøve at gå i en flere måneder lang tænkeboks, før de om lang tid vil fortælle, hvilke skattelettelser - hvis nogen - der skal rulles tilbage.

På bundlinjen har de kommunale beklagelser nået et omfang, hvor bukserne enten må revne eller holde.

Forårets forhandlinger mellem regeringen og KL er en god anledning til en afklaring.

Tag opgøret - eller tag ansvaret.

Det evige omkvæd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce