Der er brug for ildsjæle


Der er brug for ildsjæle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VOLLSMOSE

Gennem årene har det lydt: er der dog mon brug for det frivillige sociale arbejde? Ordner kommunerne eller en anden offentlig instans dog ikke det hele? Jo, det gør kommunerne og det offentlige formelt. Men der er ting, det offentlige ikke magter, det gælder økonomisk, men det gælder måske i højere grad, når det drejer sig om det udefinerlige, som netop det frivillige sociale arbejde kan og har tradition for.

Den diskussion, der på det senere igen er blusset op omkring ældreplejen, men også på sundhedsområdet burde vise de frivillige organisationer, at der er brug for deres indsats.

Hvis der ikke er tid til at køre i byen med de ældre, eller hvis der er brug for et personligt netværk til en ældre eller yngre handicappet, ja, så kan mennesker fra det frivillige sociale arbejde gøre god fyldest her. Mennesker der tilsluttter sig det arbejde hænger ikke i den samme tidsklemme, som hjemmehjælpen eller hjælperen på plejehjemmet.

En gang imellem ved det offentlige ikke, at der ud over landet er et utal af mennesker i alle aldre, der er tilsluttet det frivillige arbejde, som udføres enten herhjemme eller internationalt. Andre gange ønsker det offentlige ikke at gøre brug af de frivillige, hvilket ofte bunder i ren fagforeningspolitik eller angst for så at skulle stå ansigt til ansigt med, at andre kan noget, som man ikke selv kan. Derfor etableres et samarbejde ikke mellem det offentlige og de frivillige organisationer, eller derfor ”udliciteres” opgaver, der var naturlige for de frivillige slet ikke til dem.

Nu har Vollsmose igen været i medierne. På Abildgårdskolen er lærerne trætte af de voldelige elever, andre gange har det været politiet, det gik ud over, atter andre gange er det beboerne, der er blevet opskræmte. Kommunen har indhentet en rapport om forholdene i Vollsmose. Amtets ansatte foreslår, at en afdeling af dem flytter ud med kontorer og papirer til Vollsmose for at bryde den onde cirkel. En positiv fremtid afhænger af, at sådanne tanker tænkes, og at nogle af dem føres ud i livet. De er mere konstruktive end at flytte de unge væk til andre dele af byen eller bure dem inde på en institution.

På dette sted skal kommunens forpligtelse gentages. Men dernæst: Hvor er de frivillige organisationer henne i denne sag? Ja, hermed menes ikke private vagtværn, men mennesker, der tager den opgave på sig bl.a. at være med til at sætte noget i gang omkring de unge, hvis problem måske er, at de ustandselig render ind i netop et vagtværn, politiet eller andre ”rets-instanser”.

Uden at forklejne andre frivillige organisationers mulige evne til at gøre det samme, har Røde Kors adskillige igangsættende projekter ud over landet, både projekter med danske og mere fremmede - både med unge og ældre. Projekter, der lykkes, måske netop fordi de frivillige ikke har en officiel kasket på, men kan tale mere direkte til de unge og deres forældre, og fordi arbejdet er båret af lysten til og erfaringen med at tage selv vanskelige opgaver op i et tæt samspil med de mennesker, for hvem det kan være svært at komme ud af en én gang valgt rolle. En opgave som Vollsmose er en helt indlysende konkret opgave for f.eks. Røde Kors.

Hvor er Røde Kors og de andre frivillige sociale organisationer?

Der er brug for ildsjæle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce