Den sårede bjørn


Den sårede bjørn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sydossetien og Abkhasien, hvor er det nu lige, de ligger, og er det et problem, vi behøver at tage stilling til? Sådan har mange sikkert spurgt sig selv, da det en ellers fredelig weekendmorgen kom frem, at der var udbrudt krig mellem Rusland og Georgien om disse to fjerntliggende områder på grænsen mellem de to lande.

Men som det ofte er sagt, er verden blevet en global landsby, og i vores hyggelige lille land kan vi ikke længere være ligeglade med, hvad der sker i naboens baghave. Der er nemlig ikke blot tale om en banal grænsestrid på grund af mindretalsproblemer. Striden berører forholdet mellem øst og vest, og den involverer de tre vigtigste internationale organisationer, vi er deltagere i: NATO, EU og FN. Til overmål er også flere af vore partnere i Europa afhængig af de gas- og olieledninger, der går gennem Georgien, så det er langtfra ligegyldigt, hvad der sker lige nu.

Det er straks vanskeligere at dele sol og vind lige i konflikten. Naturligvis var det rigtigt af den danske regering i lighed med den øvrige vestlige verden straks at fordømme Ruslands brutale overfald på Georgien, som er en suveræn stat. Men derfor er Georgiens præsident, Mikhail Saakasjvili, ikke uden skyld. Der er russiske mindretal i begge provinser, som føler sig forfulgt. Sydossetien har tætte forbindelser til den russiske naboregion, Nodossetien, og størstedelen af de cirka 70.000 indbyggere i syd er etnisk, kulturelt og religiøst forskellige fra georgierne. Som mange andre i de baltiske stater og på Balkan er mindretallene i de to nu aktuelle brændpunkter kommet i klemme. Måske er der slet ikke tale om mindretal? Måske er de i virkeligheden i flertal? Det hører vi desværre ikke så meget om, heller ikke i danske udtalelser, skønt respekten for den nationale selvbestemmelsesret altid har været en hjørnesten i dansk politik.

Det synes klart, at Georgien har overspillet sine kort. Præsident Saakasjvili, der er klart vestligt orienteret og gerne ser Georgien som medlem af både NATO og EU, har overvurderet betydningen af de venlige ord, han har mødt, ikke mindst fra præsident Bush.

Samtidig har han katastrofalt undervurderet, hvor hurtigt og stærkt Rusland ville reagere, da Georgien med militær magt søgte at slå ned på Sydossetiens og Abkhasiens forsøg på at løsrive sig.

Når Moskva reagerede så prompte og brutalt, var det for at give Georgien og andre tidligere sovjetrepublikker, der orienterer sig mod vest, en alvorlig lærestreg. For Rusland er en såret bjørn, der er ved at komme til kræfter. Tænk, hvis det var sket, da de tre baltiske lande og andre europæiske randstater løsrev sig! Så havde europakortet set anderledes ud.

Spørgsmålet er nu, hvordan Vesten skal forholde sig til bjørnen. Hvordan vi skal forstå, at bjørnen er et stolt dyr, der ikke skal tirres, men tæmmes - uden at blive ydmyget. Lære at leve med bjørnen skal vi under alle omstændigheder.

Den sårede bjørn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce