Den lange vinter


Den lange vinter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er hvidt herude; kyndelmisse slår sin knude, digtede Steen Steensen Blicher i 1838. Det må antages, at det har været snevejr! Og i 1916 konstaterede Jeppe Aakjær, at sneflokke kommer vrimlende, hen over diger trimlende - så der er ikke meget nyt under den sol, der ikke lige er at se i øjeblikket. Det har alle dage været vinter i Danmark, skønt vi ikke i nyere tid har oplevet, at vinteren var så hvid, så lang og så vedholdende. Men så meget mere grund er der til at glæde sig til den dag, den er forbi. Og indtil det sker - og det gør det - er der også et par andre ting at glæde sig over.

For det første, at dagen nu er tiltaget med næsten en time og tre kvarter siden december. Det er ikke længere buldermørkt, både når vi går på arbejde, og når vi går hjem. Altså er der håb i sigte, og ifølge overleveringen kommer våren endda tidligt, hvis det sner ved kyndelmisse, der jo var i går.

Man sagde også, at hvis det blæste så meget, at 18 kællinger ikke kunne holde den 19., ville kulden snart forsvinde! Begge kriterier syntes således rigeligt opfyldt ved denne snefulde og blæsende kyndelmisse, der i øvrigt var en af de fri- og helligdage, som Struensee afskaffede i 1770. For hvilket han, som dagbladet Information lakonisk konstaterede i går, siden fik sin velfortjente straf ...

Så mens vi svinger sneskovlen, må vi søge trøst og håb i folketroen - og i den kendsgerning, at undtagelsestilstanden ikke er permanent. At sneen ikke dækker landet hele året - og at vi ikke, som andre steder på kloden, martres af jordskælv, skypumper, orkaner og tsunamier.

Vi kan endda, som kundgjort i gårsdagens avis, nu helt droppe turen til supermarkedet og i stedet få alle dagligvarerne bragt til døren via nettet, så vi slet ikke behøver at brokke os over, at cykelstien ikke er ryddet senest fem minutter efter de første snefnug - tænk sig: nogle steder kan man dårligt overhale, men det er også det rådne samfund - og så bilen kan blive i garagen, stadig iført de sommerdæk, som vi har glemt at skifte.

Så nok skulle januar vise sig at blive den koldeste i 23 år, men så kan man hygge sig over, at vinteren satte ind midt i den store klimakonference i København, hvor der med alvorlige miner blev talt om den truende globale opvarmning. Ikke at emnet var irrelevant, tværtimod, men timingen var pudsig - og sådan må man jo lede efter små, pudsige lyspunkter, mens vinteren strenges, og trange tider langsomt skrider, som gamle Brorson skrev.

Et andet lyspunkt er, at vinteren nu har varet så længe, at de danske bilister har fået et gratis glatførekursus. Jovist, nogle ryger i grøften, og der udveksles buler hist og her, men de alvorlige ulykker hører vi kun sjældent om. Generelt køres der pænt. Forståelsen for, at naturens kræfter er større end menneskets, selv bilisternes, er vokset.

Derfor: Tag det hele lidt afslappet. Lav en god, gammeldags vinterret i weekenden. Kom familien ved. Eller vennerne. Lav en snemand! Der er ikke noget, vi kan gøre ved det. Andet end måske at synge med Brorson:

Eja, søde førstegrøde,

førstegrøde af bliden vår!

Lad det nu fryse, lad mig nu gyse,

lad mig nu gyse, det snart forgår.

Tro os: Han får ret!

Den lange vinter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce